Malý kelímek slizu na hraní pro děti umí napáchat velké škody

2. červenec 2020

V Hejnicích na Frýdlantsku kvůli němu museli neplánovaně vypustit koupaliště. Jeden z malých návštěvníků tam totiž lahvičku s neonově zelenou hmotou rozpustil a zničil tak všechnu vodu připravenou na celou letní sezonu.

Čtěte také

Obec Hejnice má za sebou absurdní začátek letní plavecké sezony. Kvůli slizu, se kterým si v nestřeženém okamžiku hrálo ve vodě některé z dětí, tam museli vypustit celé koupaliště. Je postavené pro 1 200 lidí a vejde se do něj 5 500 kubíků vody. Na začátku června se přitom ve městě v podhůří Jizerských hor báli, že jí nebude dostatek ani na jedno napuštění. Teď museli vanu dopouštět potřetí za poslední měsíc.

Koupaliště v Hejnicích je připravené

Paní Jaroslava Plášilová, která na koupališti dělá správcovou a stará se o městské koupaliště jako o vlastní, je od přírody veselá povaha a směje se, i když „patálie“ se slizem jí radost neudělala. Stejně jako starostovi Hejnic Jaroslavu Demčákovi, který shrnul letošní absurdní situaci, kdy se koupaliště napouštělo už potřetí. Po povodních i po akci sliz se tady o vyčištění vany postarali místní dobrovolní hasiči. Naše redaktorka s Tomášem Ježowiczem juniorem a Tomášem Ježowiczem seniorem mluvila u žlutě natřených schůdků, které jsou vidět odshora ze břehu až na dno bazénu, voda už je zase průzračně čistá.

Voda je opět čirá

To, že se podařilo bazénovou vanu o objemu 5 500 kubíků vody napustit ještě před prodlouženým víkendem, na který je hlášené krásné počasí, je skoro zázrak, myslí si starosta Jaroslav Demčák. „Aby se situace do budoucna už pokud možno neopakovala, zkusíme sem umístit varovné tabulky, a to i v polském a německém jazyce,“ dodává.

Jizerskohorská příroda obklopuje přírodní koupaliště v Hejnicích

Že už nebudou žádné děti do vody přírodního koupaliště v Hejnicích, odkud je vidět na Ořešník, Frýdlantské cimbuří a další vrcholky Jizerských hor, brát sliz, v to doufají hasiči, paní správcová, i místní radnice.

autor: sas
Spustit audio

Související