Letní sezóna se blíží, koupaliště v Libereckém kraji se chystají

30. květen 2020 08:00

Správci areálů sekají trávu, natírají lavičky, sledují vodní zdroje a také si připravují mnohem více mycích a dezinfekčních prostředků než v uplynulých letech.

Čtěte také

Posekat trávu, zkontrolovat výpustě, uklidit šatny, nachystat vstupenky. A taky hodně moc dezinfekce. Takový seznam mají teď před sebou správci koupališť v Libereckém kraji. Do začátku letní sezony zbývají zhruba dva týdny; většina areálů plánuje první otevření na polovinu června. Je tak nejvyšší čas všechno připravit, s ohledem na momentální situaci samozřejmě mnohem pečlivěji než kdy jindy.

V Hejnicích ještě finišují

Se starostou Hejnic Jaroslavem Demčákem ze Starostů pro Liberecký kraj se naše redaktorka byla podívat, jak to vypadána tamním koupališti. To je v místě bývalého rybníka, který má stále podzemní prameny, a tak musí před každou sezónou kontrolovat betonové výspravky. Letos navíc opravovali výpusť. Na hejnické koupaliště se vejde až 1 200 lidí, také plocha na odpočinek je veliká, problém dodržet tady rozestupy, určitě nebude.

Na cestě z Hejnic se redaktorka zastavila ještě ve Frýdštejně. Tamní koupaliště spravují Sokolové, letos je čerstvě vymalované modrou barvou. A správcem je tu pan Vladimír Košek. „Zatím je povoleno tolik lidi, aby měl každý pro sebe 5 metrů čtverečních, takže sem se nám jich vejde 60, to si nedovedu představit,“ říká pan Košek.

Kromě toho musí správci koupališť dohlížet i na to, aby návštěvníci nosili roušky; když přijdou, půjdou si pro jídlo do kiosku, do šaten nebo na toaletu; ve vodě nebo na dece ji mít nemusí. Provozovatelé chtějí sezónu zahájit kolem 15. června.

autor: sas
Spustit audio

Související