Nová zástavba nebo chráněný mokřad? V Hejnicích řeší střet dvou veřejných zájmů

Hejnice se rozhodly nabídnout lidem nové stavební pozemky. Některým tamním obyvatelům se ale nelíbí, že by se mělo stavět v místě, kde je podle nich vzácná přírodní lokalita - mokřad. Podle města jde ale jen o podmáčenou půdu, která nemá žádnou větší hodnotu.

„Není to historický mokřad, podle historických údajů se jedná o špatně zmeliorovanou louku, která potom přešla v tento mokřejší stav. My jsme představili možnou podobu zastavovací studie, která reflektuje na to, že některé části jsou mokré. Zůstaly by tam mokřadové tůně a podobné věci,“ uvedl k pozemkům starosta Hejnic Jaroslav Demčák ze SLK.

Růst města nebo ochrana přírody? To aktuálně řeší v Hejnicích

Místo, kde by se podle města mohlo stavět, je dnes plné náletových dřevin a jsou tam také skládky stavební suti. Hejnice mají má nový územní plán a nabídkou pozemků reagují na poptávku lidí, místních i přespolních.  „Jsou potřeba další stavební parcely, protože lidi tady chtějí stavět. A tahle lokalita je jediná města, která je sólo města,“ doplnil starosta Hejnic.

Podle iniciátorky petice a kampaně Zachraňte mokřad, Gabriely Hankeové, by měla daná plocha zůstat přírodní.  „Je tam takový vzácný biotop a přijde nám to v této době, kdy jsou ty klimatické změny, že by se to k tomu mělo přistupovat jinak, než to zastavět,“ řekla k problému Haneková.

Budou tady nové domy nebo naučná stezka?

Zástavba tedy podle ní nepřichází v úvahu, představuje si tam spíše naučnou stezku. „Chtěli bychom naopak mokřad podpořit, aby více fungoval a aby tam ta zásoba vody byla stále. Chtěli bychom, aby to bylo i turistickým cílem,“ vysvětlila svou představu iniciátorka petice za zachování pozemků ve stávajícím stavu.

Až začne vegetační období, udělají ochránci přírody na místě průzkum, který rozhodne. Nějaké údaje ale mají už teď. „Z podkladů, které máme v současnosti, tak víme, že se tam vyskytují zvláště chráněné druhy plazů. Minimálně užovka obojková, slepýš křehký a ještěrka žiovorodá,“ zrekapituloval Tomáš Korytář ze Správy CHKO Jizerské hory.

Podle něj stojí v tomto případě proti sobě dva veřejné zájmy - výstavba versus příroda. A vyjít vstříc je možné oběma stranám.  „I když převáží jeden z těchto veřejných zájmů, tak ten druhý by neměl být zcela opominut,“ sdělil svůj názor Korytář.

Jinými slovy, může se jednat o částečnou výstavbu a částečné zachování volné plochy. Petici proti výstavbě podepsalo 150 místních lidí, to je 7 % z celkového počtu obyvatel Hejnic.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související