Lidé s covidem-19 musí dodržovat sedmidenní izolaci, rodinných příslušníků se netýká. Liberecký kraj zatím počet testovacích míst nezvýší

11. říjen 2022 10:30

Počet nových případů nemoci covid-19 od začátku října 2022 stoupá. Přibývá i běžných respiračních onemocnění. Co mají lidé dělat, pokud na sobě pocítí příznaky, a kde se případně nechat testovat, zjišťovaly naše redaktorky.

V Libereckém kraji vzrostl od začátku října 2022 počet lidí nakažených covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví evidovalo jen za první říjnový týden 731 laboratorně potvrzených případů; to je o zhruba pětinu víc, než v týdnu předchozím.

Izolace (pro pacienty s potvrzeným PCR testem) je 7 dní. Dnem 0 je počítán den testu. Izolaci ukončuje praktický lékař, …, za předpokladu, že v posledních 2 dnech už nemocný neměl žádné příznaky…
Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci

Čtěte také

Podle krajské hygienické stanice by lidé v případě, že mají zvýšenou teplotu, kašel, bolesti v krku, bolesti hlavy, nebo svalů, ale také třeba průjem, měli kontaktovat svého lékaře, a to nejlépe telefonicky. Ten by jim měl říct, zda se mají dostavit k vyšetření, případně jim vystavit žádanku na PCR testy. V takovém případě jsou testy zdarma.

Pokud se chce člověk otestovat na koronavirus sám, aby třeba nenakazil své blízké nebo kolegy, a chce mít jistotu v podobě přesného PCR testu, pak si musí test zaplatit. Cena testu se pohybuje kolem 900 korun, je potřeba se předem zaregistrovat.

V Libereckém kraji se lidé mohou nechat otestovat hlavně v páteřních nemocnicích; v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici a v Semilech. Testuje také soukromá klinika EUC v Liberci - Klášteře.

Počet testovacích míst v kraji se zatím zvyšovat nebude. „V Libereckém kraji je 6 testovacích míst pro testování na covid-19 PCR testy. Prozatím kapacity stačí, každé místo sleduje svůj rozvrh a případně přidává volné časy,“ upřesnil krajský radní pro zdravotní Vladimír Richter z ODS.

Karanténa v současné době platí je pro pacienty s potvrzeným PCR testem. „V současné době je izolace 7 dní. Dnem 0 je počítán den testu. Izolaci ukončuje praktický lékař, ukončí ji nejdříve po 7 dnech, za předpokladu, že v posledních 2 dnech už nemocný neměl žádné příznaky,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Na lidi, kteří s nemocným žijí ve společné domácnosti, se podle Balašové izolace nevztahuje. Měli by se ale sledovat, a pokud možno se stranit kolektivu. V každém případě by měli nosit roušku a dodržovat základní hygienická pravidla, jako je mytí rukou, používání dezinfekce a podobně.

Roušky by podle hygieniků měli všichni bez výjimky nosit i při návštěvě zdravotnických zařízení nebo nemocnic, tam, kde dosud nejsou zakázané návštěvy. To zatím plošně nařídili jen v nemocnici v Jablonci nad Nisou.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související