Očkování proti chřipce a covidu-19. Jak vakcíny kombinovat a co je potřeba dodržet

12. leden 2022 09:50

Lidé v Česku se nechávají očkovat už třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. V této souvislosti zapadají informace, jak je tomu s očkováním proti chřipce, která také může některým lidem působit vážné problémy a komplikace. Jestli se souběžně může očkovat i proti ní a zda hrozí i zvýšený výskyt této nemoci, zajímalo redaktorka Janu Švecovou.

Čtěte také

Podle krajské hygieny byl v roce 2021 v Libereckém kraji evidován pouze jeden potvrzený případ chřipky, v roce 2022 zatím ani jeden. Důvod je logický; bezpečnostní opatření proti novému koronaviru a nošení roušek, které dříve zanedbávali i lidé cestující městskou hromadnou dopravou právě k lékaři. To ale nutně nemusí znamenat, že letos chřipka nehrozí.

Podle epidemiologů nastává čas nástupu chřipkových onemocnění zpravidla pátý týden po novém roce. Tedy na přelomu ledna a února.

Očkovat proti chřipce se může nechat každý, kdo je zdravý. Podle lékařů, které Český rozhlas oslovil, značná část pacientů využila tuto možnost už v listopadu. To je doba, která je pro očkování proti chřipce podle epidemiologů nejvhodnější. Lidé se ale mohou nechat očkovat i teď.

„Je možné obě očkování v jeden den; jedno očkování do jednoho ramene, druhé do druhého ramene. Pokud to není v jeden den, je potřeba dodržovat interval 14 dní odstupu mezi vakcínami. Například půjdu (na očkování) na chřipku, za 14 dnů půjdu na očkování proti koronaviru. Nebo obráceně,“ popsala, jak postupovat v souvislosti s očkováním proti covidu-19, lékařka krajské hygieny, epidemioložka Jana Prattingerová.

Úhrada vakcíny proti chřipce

Podle mluvčí VZP Viktorie Plívové hradí pojišťovna očkování proti chřipce zdarma čtyřem skupinám lidí. Jsou to lidé nad 65 let věku, dále pacienti po splenektomii, nebo transplantaci krvetvorných buněk. Další skupinou jsou lidé, kteří trpí závažným chronickým onemocněním srdce, cév, dýchacích cest, ledvin, nebo cukrovkou. Nárok mají ze zákona také obyvatelé domovů pro seniory, nebo zařízení se zvláštním režimem či zdravotně postižené a pacienti dlouhodobě umístění na takzvaných LDNkách.

Od ledna 2022 jsou to podle Plívové také zdravotníci. Ostatním poskytují pojišťovny příspěvek. Například VZP proplácí 200 korun svým pojištěncům, bez ohledu na to, zda jde o dospělé nebo o děti. Ceny za vakcínu proti chřipce jsou různé podle výrobce, pohybují se kolem 300 až 600 korun.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související