Liberecký kraj vyhlásil další ročník soutěže pro farmáře a výrobce potravin. Jaké jsou kategorie?

20. duben 2021 09:40

Marmelády, uzeniny, cukrářské a pekařské výrobky nebo sirupy. To všechno se může stát potravinářským výrobkem roku. Další ročník tradiční soutěže vyhlásil Liberecký kraj. Farmáři a výrobci potravin z regionu mají šanci se hlásit do 31. května, jak zjistila redaktorka Jana Švecová.

Až do konce května se mohou farmáři a regionální výrobci potravin z Libereckého kraje hlásit do letošního ročníku o nejlepší potravinu roku. Výsledky hejtmanství vyhlásí v srpnu na krajských dožínkách.

Čtěte také

Soutěž o potravinářský výrobek roku se poprvé konala v roce 2004. O titul Nejlepší potravinářský výrobek Libereckého kraje se od té doby ucházelo více než 700 regionálních výrobků. Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Letos se k nim nově přidá i kategorie zdravého životního stylu.

Obdobnou soutěž, jako Liberecký kraj, vyhlašuje i ministerstvo zemědělství. Cílem klání je podpora lokálního zemědělství a snaha podpořit malé výrobce. Vítězové dostanou symbolickou finanční odměnu, ale mnohem důležitější je logo s označením regionální potravina, které upozorní na kvalitní, ale i jedinečné potraviny v regionu ať už turisty, tak i návštěvníky farmářských prodejen nebo trhů.

02177244.jpeg

Farmářské trhy se sice od loňska mohly konat jen s přestávkami, často musely být kvůli vládním protiepidemickým opatřením zrušené, podle šéfa regionální Agrární komory Roberta Erlebacha se ale, na rozdíl od jiných odvětví, covidová epidemie farmářů výrazně nedotkla. Výpadek trhů řešili různě; prodejními automaty, bedýnkovým prodejem, nebo si lidé jezdili k nim. Prodej na trzích to pochopitelně nenahradí, ale i tak většina farmářů dokázala ten rok přežít.

Čtěte také

„Určité problémy se objevily, nemám ale informaci, že by v našem kraji skončil nějaký potravinářský podnik kvůli tomu, že byly zavřené farmářské trhy, a nemyslím si, že se to stalo,“ upřesnil Robert Erlebach. Jednou z výjimek je ale třeba výrobce pálenek v Zásadě na Jablonecku. Jeho hlavním odběratelem byly krkonošské horské restaurace a hotely a kvůli jejich uzavření se výrobce ocitl podle Erlebacha před krachem.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související