Liberecký kraj vyhlásil další ročník soutěže pro farmáře a výrobce potravin. Jaké jsou kategorie?
Marmelády, uzeniny, cukrářské a pekařské výrobky nebo sirupy. To všechno se může stát potravinářským výrobkem roku. Další ročník tradiční soutěže vyhlásil Liberecký kraj. Farmáři a výrobci potravin z regionu mají šanci se hlásit do 31. května, jak zjistila redaktorka Jana Švecová.
Až do konce května se mohou farmáři a regionální výrobci potravin z Libereckého kraje hlásit do letošního ročníku o nejlepší potravinu roku. Výsledky hejtmanství vyhlásí v srpnu na krajských dožínkách.
Čtěte také
Soutěž o potravinářský výrobek roku se poprvé konala v roce 2004. O titul Nejlepší potravinářský výrobek Libereckého kraje se od té doby ucházelo více než 700 regionálních výrobků. Soutěží se v kategoriích: masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina, biopotraviny a ostatní. Letos se k nim nově přidá i kategorie zdravého životního stylu.
Obdobnou soutěž, jako Liberecký kraj, vyhlašuje i ministerstvo zemědělství. Cílem klání je podpora lokálního zemědělství a snaha podpořit malé výrobce. Vítězové dostanou symbolickou finanční odměnu, ale mnohem důležitější je logo s označením regionální potravina, které upozorní na kvalitní, ale i jedinečné potraviny v regionu ať už turisty, tak i návštěvníky farmářských prodejen nebo trhů.
Farmářské trhy se sice od loňska mohly konat jen s přestávkami, často musely být kvůli vládním protiepidemickým opatřením zrušené, podle šéfa regionální Agrární komory Roberta Erlebacha se ale, na rozdíl od jiných odvětví, covidová epidemie farmářů výrazně nedotkla. Výpadek trhů řešili různě; prodejními automaty, bedýnkovým prodejem, nebo si lidé jezdili k nim. Prodej na trzích to pochopitelně nenahradí, ale i tak většina farmářů dokázala ten rok přežít.
Čtěte také
„Určité problémy se objevily, nemám ale informaci, že by v našem kraji skončil nějaký potravinářský podnik kvůli tomu, že byly zavřené farmářské trhy, a nemyslím si, že se to stalo,“ upřesnil Robert Erlebach. Jednou z výjimek je ale třeba výrobce pálenek v Zásadě na Jablonecku. Jeho hlavním odběratelem byly krkonošské horské restaurace a hotely a kvůli jejich uzavření se výrobce ocitl podle Erlebacha před krachem.
Související
-
Bezlepkové mrkvánky z Mimoně jsou Regionálním českolipským výrobkem roku
Vítěze vyhlásilo město Česká Lípa společně s partnerským městem Nový Bor na slavnostním setkání ve čtvrtek 8. října na českolipské radnici.
-
Z jistoty kanceláře k marmeládám: Když vystudovaná inženýrka zemědělství „zběhne“ ke svému koníčku
Příběh Michaely Bílkové, samoživitelky malého Matěje, která se naplno pustila do svého koníčku – vaření marmelád, v České Lípě natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
-
„Liberecký kraj sobě": Nový portál s nabídkou regionálních produktů
Internetová stránka, kterou spustilo liberecké hejtmanství, soustředí na jednom místě nabídku výrobků, potravin i služeb, které mají označení regionální produkt.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Nutné zlo.‘ Česko musí zavést kontrolu lobbování, peníze na dodržování zákona ale Stanjura nedá
-
Jakuza chce ukončit válku gangů. Organizovaný zločin už Japonce neláká, vzniká ale nový typ podvodů
-
Marek: Každý politik by už měl mít na stole ekonomický plán, aby se po volbách neztrácel čas
-
Írán na jadernou dohodu přistoupit může. Trump jedná hůř se spojenci než nepřáteli, říká expert