Znovu na farmářské trhy: Kdy, kam a za jakých podmínek?

14. duben 2021 09:39

Například v Liberci se farmářské trhy poblíž Šaldova náměstí u obchodního centra Plaza otevřely ve středu 14. dubna. Původně měly odstartovat už začátkem března, to ale nedovolila vládní protiepidemická nařízení. Jak budou trhy vypadat a kde všude v našem kraji začnou, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

První den, tedy 14. dubna, bylo na trzích v Liberci na Šaldově náměstí na seznamu 11 trhovců, ve čtvrtek by jich tam mělo být už 15. Město je totiž chce nově pořádat dva dny, každou středu a čtvrtek. Od trhovců si zájemci mohou koupit třeba med, ryby, králičí maso, zabíjačkové dobroty z Krkonoš, grilovaná kuřata, nebo cukroví, čaje, kávu, čokoládu a koření, ale také květiny a první sadbu.

Trhy v Liberci (archivní snímek)

Délka trvání trhů obecně bude záležet na zájmu nakupujících. Ve středu je v Liberci začínají pořádat na zkoušku, tak aby rozšířili dosavadní čtvrtky o další den. Co se týká provozní doby, začínají v 7:30 a pokud počasí dovolí, měli by je tam lidé najít až do 14. hodiny, to samé platí i pro čtvrtky.

1 člověk na 15 metrů čtverečních

Podle pravidel může být na trzích jen jeden člověk na 15 metrů čtverečních plochy. Jak budou organizátoři na dodržování nařízení na libereckých trzích dohlížet, popsal Ondřej Červinka z pořádající firmy Elset: „Počítáme to z plochy náměstí, vždy ráno si to odkrokuju a každých 10 minut budu kontrolovat, kolik je tam lidí. Vzájemně si to propočtu, a pokud budu mít pocit, že je tam lidí víc, tak je vyzvu, aby opustili prostor.“

Trhy u libereckého OC Forum (archivní snímek)

S trhy u obchodního centra Forum, nedaleko libereckého krajského úřadu, jsou organizátoři podle ředitele Fora Miroslava Habela připraveni začít v pátek 16. dubna, bude podle něj ale záležet hlavně na počasí. Od toho dne by se tam měly trhy konat už pravidelně každý den od pondělí do soboty.

Trhy v Jablonci, České Lípě a Turnově

V České Lípě na Škroupově náměstí zahájí farmářské trhy ve čtvrtek 15. dubna V sobotu 17. dubna si budou moci lidé farmářské produkty nakoupit v Turnově a od úterý 20. dubna se otevře tržnice u autobusového nádraží v Jablonci nad Nisou. Tam se i nadále budou trhy konat v úterý, v pátek a v sobotu dopoledne.

Na trzích nebude možné konzumovat potraviny ani nápoje a prodávat se tam nesmí ani typické rukodělně výrobky nebo drobné zboží, které nemá charakter potravinářského výrobku.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související