Z bývalého Liebiegova paláce v Liberci bude společenské Centrum aktivního života. Jak přeměna pokračuje?

8. duben 2021 10:11

Z budovy, kde kdysi sídlila Oblastní galerie, se už zhruba půl roku ozývají zvuky vrtaček, pil i sbíječek. Naše redaktorka Jana Pšeničková se tam byla podívat.

Od srpna 2020 opravují dělníci v Liberci budovu, kde v minulosti sídlila liberecká Oblastní galerie. Změnit by se měla na městské společenské centrum. V domě, který nechal roku 1870 vybudovat továrník Johann Liebieg mladší, bude výtvarný ateliér s dílnou, kavárna, výstavní prostory a také dva tělocvičné sály.

Naši redaktorku prostorem provedl Jan Lajksner, technický specialista přípravy a řízení projektů na libereckém magistrátu. Nejvíce se řemeslníci báli o štukové stropy, i proto jsou provizorně podepřené. A při sondách, které se dělali do malby, se dostali až na spodní vrstvu, kde našli i záznamy, které si zřejmě dělali řemeslníci při stavbě paláce.

Bývalá Liebiegova garáž na terase paláce

Na terase paláce stojí i Liebiegova garáž. Vzhledem k tomu, že průmyslník měl první auto v Čechách, je docela dobře možné, že jde o nejstarší garáž v zemi. V rámci rekonstrukce objevili dělníci i starou studnu, vodu z ní budované společenské centrum využije v budoucím zahradnickém klubu.

Podle Jana Lajksnera jsou stavební práce zhruba ve třetině a pokud se neobjeví nějaké nečekané překážky, bude rekonstrukce Liebiegova paláce dokončená do května roku 2022.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související