Farmářské trhy se vrací. Kdy a kam na ně v Libereckém kraji vyrazit?

9. duben 2021 08:53

Od pondělí 12. dubna se začínají rozvolňovat protiepidemická opatření. Zruší se zákaz pohybu mezi okresy, otevřou i některé obchody a vláda povolila také konání farmářských trhů. Kde a za jakých podmínek se budou konat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Jako úplně první odstartují farmářské trhy v Liberci, a to ve středu 14. dubna. Podle Ondřeje Červinky z firmy Elset, která trhy v Liberci organizuje, se je kvůli velkému zájmu rozhodli rozšířit na dva dny, středu a čtvrtek. Zatím tam lidé najdou farmáře, kteří už do Liberce jezdí pravidelně; postupně a podle zájmu nakupujících se bude sortiment rozšiřovat o některé nové zboží, například o ořechy nebo mák. Na farmářských trzích vláda zatím nadále nepovolila konzumování potravin, ale ani stánky s kávou, řemeslné stánky s dřevěným sortimentem ani chráněné dílny s nabídkou keramiky a ručně šitého textilu.

Česká Lípa a Jablonec nad Nisou

Ve čtvrtek 15. dubna zahájí farmářské trhy také v České Lípě, v 8 hodin ráno na Škroupově náměstí. Podle Libora Uhlíka, který tamní trhy organizuje, by chtěli obnovit také měsíční tematické trhy. Ty první, věnované bylinkám a zahradní sadbě, se budou konat u obchodního domu Andy 24. dubna. Českolipští se mohou těšit také na africké trhy se sortimentem ovoce a zemědělských produktů z Ugandy či Tanzanie.

Koncem dubna se obnoví i trhy u autobusového nádraží v Jablonci nad Nisou. První budou 20. dubna. Prodávat se tam bude v úterý, v pátek od 6 do 14 hodin, v sobotu pak od 6 do 13 hodin.

Košíkář na jarmarku řemesel v turnovském muzeu

Tradičními řemeslnické trhy, například ty největší v kraji, které pořádalo turnovské muzeum vždycky v květnu, ani letos nebudou. Podle mluvčí muzea Marcely Beranové je to kvůli obvyklé vysoké návštěvnosti těchto trhů; nepředpokládají totiž, že by už v květnu došlo k většímu rozvolnění. Dobrou zprávou je, že většina lidí, kteří se věnují tradičním řemeslům, zatím neskončila. Turnovské muzeum doufá, že alespoň v létě, kdy se snad epidemická situace zlepší, bude moci uspořádat malé řemeslnické trhy na nádvoří muzea. Tradiční jarmark se letos nechystá ani v Liberci. Město už loni rozhodlo, že historický jarmark bude pořádat jen jednou za dva roky.

Spustit audio

Související