Liberec: Město módy. Platí to stále?

Město Liberec se kdysi honosilo přívlastkem Město módy. Jak se žije současným návrhářům a rodí se ve městě pod Ještědem noví? A jak se lidé budou oblékat za desítky let? Odpoví Seriál týdne pod Ještědem.

Začneme na Technické univerzitě v Liberci, konkrétně u čerstvých absolventů oboru oděvní design textilní fakulty, na módní přehlídce, kde tradičně prezentují výsledky svého studia.

Vypravíme se také za libereckou návrhářkou Miroslavou Focke, která tvoří pod vlastní značkou Božská, abychom zjistili, jak se dnes žije módním návrhářům a návrhářkám.

Za mladými návrháři a jejich modely zamíříme na školu v libereckých Kateřinkách, kde se od roku 2010 vyučuje obor módní design, představí ho zástupkyně ředitele školy Blanka Merklová.

Navrhování oděvů, a především technologii oděvnictví a textilu, se věnovala i jedna z nejstarších průmyslových škol v Liberci, Střední průmyslová škola textilní, která se od školního roku 2023/24 stane součástí Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické. Ptali jsme se ředitelky této školy Jany Kočí, co to pro školu i textilní průmysl znamená.

Kam se bude ubírat móda za desítky let, jsme se zeptali odborníků na katedře textilního odívání Technické univerzity v Liberci, kde se mimo jiné zabývají využitím nanovláken v oděvnictví.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související