Učím žáky, že nábytek musí sloužit, říká ředitel školy, kde vyrábějí i oceňovaná umělecká díla

Řemeslníků ubývá, a dobrého truhláře nebo čalouníka aby člověk pohledal. V kateřinské střední škole najdeme mimo jiné i učební obory pro žáky se zájmem o práci se dřevem, o výrobu nábytku, umělecké truhlářství, nebo čalounictví. Jak si vedou žáci v těchto oborech, a v čem nejvíce vynikají, prozradil ředitel školy, pan Roman Bečka.

Čtěte také

Ve Střední škole Kateřinky, která propojuje Střední školu designu interiéru a Střední školu oděvního designu, vyrábějí mimo jiné i umělecká díla. „Vždycky učím žáky, že nábytek je užitný, že musí sloužit uživateli. To znamená, že to musí brát při svém navrhování v potaz; nábytek slouží člověku, a když už navrhnou nějaký sedací nábytek, tak se na tom musí dát sedět. Samozřejmě, design sebou nese určitá specifika a ne vždycky je to sedadlo na dlouhé sezení,“ vysvětlil ředitel školy Roman Bečka.

Areál v libereckých Kateřinkách je propojením několika škol. „Už jsem slyšel i názor, že jsme škola v přírodě; jsme schovaní v podhůří Jizerských hor,“ usmívá se pan ředitel Bečka.

„U nás v areálu se nachází dvě malé školy s uměleckým oborem; jedna vyučuje obor Design interiéru, druhá vyučuje obor Oděvní design, nebo Fashion design; a ta třetí, největší a v podstatě nejstarší z nich, tam máme tři učební obory: aranžér, truhlář, a čalouník. A máme také jeden maturitní oboru, Bezpečnostně právní činnost. My tomu lidově říkáme ‚záchranář‘, protože ti žáci se připravují v podstatě pro složky integrovaného záchranného systému,“ popsal náplň školy.

Jaký je zájem o tento obor? Kam jezdí studenti školy na stáže? A jaké úspěchy a ocenění už mají studenti školy na svém kontě? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související