Kultura v Libereckém kraji ožívá: Kdy a kam na hudební festival i divadelní představení

Příznivci kultury se dočkali, vláda povolila pořádání kulturních akcí. Sice za přísných protiepidemických pravidel, zato ale už v týdnu od 17. května. Na co se můžeme těšit, zjišťovala Jana Švecová.

Organizátoři původně počítali s tím, že uvolnění pro kulturní akce přijde od 24. května, nakonec vláda povolila pořádání kulturních akcí, zatím pouze venkovních, od 17. května. Úplně první akcí bude o víkendu 22. a 23. května dvoudenní Májáles v libereckých Vratislavicích nad Nisou. Vystoupí tam 14 kapel, mezi nimi například Jakub Děkan Band, Vltava, Zrní nebo Big´O´Band.

Čtěte také

Hlavní organizátor Majálesu a zároveň kapelník Big´O´Bandu Marek Ottl potvrdil, že akci, kde se střídají vícečlenné kapely, není za stávajících podmínek a stále platných omezení úplně jednoduché uspořádat: „Museli jsme vybudovat dva okruhy, do jednoho z nich se návštěvník dostane pouze po předložení negativní PCR nebo antigenního testu ne staršího než 72 hodin a samozřejmě musí mít respirátor,“ popsal. Návštěvníci tedy budou moct dovnitř až poté, co předloží doklady o negativním testu, a po změření teploty. Na koncert také mohou jen bez jídla a pití.

Další rozvolnění v kultuře

Čtěte také

Podle rozhodnutí vlády bude od 24. května možné pořádat kulturní akce pro 1000 osob venku a 500 uvnitř. Šaldovo divadlo v Liberci, které původně avizovalo první představení až na červenec, je na tuto změnu připravené. V průběhu května a června má v plánu odehrát celkem 15 představení a také 5 premiér.

Prvním představením v sále Šaldova divadla bude ve středu 26. května Vražda v Orient Expresu na motivy Agathy Christie. Ve čtvrtek 27. května uvede Malé divadlo v Liberci dlouho avizovanou premiéru inscenace Tomáše Dianišky Burian v titulní roli s Veronikou Korytářovou.

Také Naivní divadlo v Liberci se připravuje na znovuotevření. První inscenaci uvidí diváci 4. června pod širým nebem. Premiéra marionetového představení Lišák Renard v režii Martina Tichého se odehraje na náměstí Dr. Edvarda Beneše, vstupné bude dobrovolné. Další inscenace budou následovat a od 15. června se můžou návštěvníci těšit na pětidenní Mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka.

Letní festivaly v Libereckém kraji

Milovníci klasické hudby by si měli do diáře zapsat datum 18. června, kdy v zámecké zahradě na Sychrově zazní Dvořákova Rusalka. O festivalu Benátská! má padnout rozhodnutí do konce května, o budoucnosti festivalu Maloskalská noc rozhodnou organizátoři do 21. května. 

autoři: Jana Švecová , Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související