Krajským vítězem soutěže Historické město roku 2022 je Jablonec nad Nisou

2. únor 2023 09:11

Vítěz krajského kola postupuje do celostátní soutěže. Její výsledky vyhlásí Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska 18. dubna v Praze.

Jablonec nad Nisou zvítězil v konkurenci dalších čtyř měst; Nového Boru, Lomnice nad Popelkou, Turnova Jilemnice.

Komise, složená z památkářů a dalších odborníků, ocenila mimo jiné spolupráci města se soukromým a občanským sektorem a církví a také investice do některých památek.

Jablonec postupuje do celostátního kola o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2022. Naposledy se této soutěže účastnil v roce 2007.

Podle tiskové zprávy z jabloneckého magistrátu se Jablonec do soutěže přihlásil se zdařilou obnovou objektu v Husově ulici.

Vila v Husově ulici 3 tvoří spolu s okolními objekty hodnotný architektonický soubor z počátku 20. století a zároveň je nedílnou součástí jedné z nejcennějších a nejhodnotnějších partií městské památkové zóny v čele s výjimečným secesním starokatolickým kostelem podle návrhu Josefa Zache. Autorem přestavby vily je Robert Hemmrich.

Původně samostatně stojící vila průmyslníka Otto Mahly vznikla přestavbou starší vily Carla Zappeho z roku 1898 od Carla Dauta. Autorem klasicizující přestavby z roku 1930 byl Robert Hemmrich.

  • V 50. letech 20. století tam byly zřízené jesle.
  • V roce 1966 byl na východní fasádě v 2. poschodí vysazen dlouhý krytý balkon.
  • V roce 1980 spojil všechny patra výtah.
  • O jedenáct let později tam pracovalo kombinované zdravotnické a předškolní zařízení v 1. patře a ambulance dětské léčebny v přízemí.
  • V roce 1994 vznikla po úpravě v podkroví rehabilitace a lékařské pracoviště. V současnosti tam je mateřská škola pro 55 dětí.
  • V letech 2021 a 2022 prošla školka rozsáhlou obnovou, během které byla kompletně obnovená fasáda v původní barevnosti včetně chybějících okenic, podle původních plánů se opravil balkon, a to za přispění dotace z Programu regenerace MPR a MPZ. Úpravou prošla v roce 2022 také zahrada z dotace SFŽP, ve stejné době došlo také na obnovu parku na přilehlém náměstí Boženy Němcové.

Zdroj: Tisková zpráva, Magistrát města Jablonce nad Nisou

autoři: Jana Švecová , reČRoL , Jana Fričová | zdroje: Magistrát města Jablonec nad Nisou , Národní památkový ústav
Spustit audio

Související