Vesnicí roku 2022 v Libereckém kraji je Poniklá. Čím je obec zajímavá, na to jsme se zeptali jejího starosty

Zlatou stuhu, symbol vítězství v soutěži Vesnice roku 2022 Libereckého kraje, si odnesla obec Poniklá. Do studia Českého rozhlasu Liberec jsme si proto pozvali jejího nezávislého starostou Tomáše Hájka.

Jak je uvedeno na stránkách Libereckého kraje, hodnotitelská komise ocenila zejména za komplexní přístup k rozvoji obce, vzdělávání, práci s mládeží a společenskému životu se zřetelem na místní školu a spolky i zachování krkonošských tradic, ze kterých vyniká tvorba perličkových ozdob, jež je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

„Spíš jsme to nečekali, a ani jsme na to necílili. Samozřejmě jsme si říkali, že máme spoustu velmi aktivních spolků ve vsi, chtěli jsme uhrát Modrou stuhu. Pragmaticky je nejlepší postupně posbírat stuhy a získat odměny. Upřímně řečeno, to je hlavní motivace, proč jsme se do soutěže hlásili. A potom případně na to vítězství až někdy,“ přiblížil postoj Ponikelských k soutěži starosta Tomáš Hájek.

Nezávislý starosta Poniklé Tomáš Hájek byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Za Zlatou stuhu, hlavní ocenění v krajském kole soutěže, je ale rád, protože se s ní pojí větší finanční odměna. Dohromady Poniklá dostane od Libereckého kraje a Ministerstva pro místní rozvoj 1,5 milionu korun. Za ty si podle Tomáše Hájka obec vylepší dětské hřiště u Jizery, koupaliště a bar u vesnického kina, které slouží i jako posluchárna pro školu.

Slavnostní předání cen se uskuteční 18. srpna přímo v Poniklé. Na přelomu srpna a září pak obec navštíví celostátní komise soutěže, která ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze v rámci České republiky. Vítěz, nositel titulu Vesnice roku 2022, bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Starosta Tomáš Hájek s moderátorkou Ivetou Kalátovou probrali nejen život v Poniklé, tamní sousedskou pospolitost i spolky, ale i starosti starostování na malé obci, nebo právě probíhající kurzy nazvané Desatero řemesel. A samozřejmě se dostali k tradici výroby foukaných perliček ve firmě Rautis z Poniklé, která se dostala i na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Spustit audio

Související