Krajský soud v Liberci vynesl verdikt v případu muže, který měl podle obžaloby znásilnit 7 dětí

4. duben 2023 15:37

13 let vězení uložil 4. dubna 2023 Krajský soud v Liberci třiatřicetiletému muži za znásilnění sedmi dětí. Trest by si měl podle verdiktu odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Čtěte také

Kromě 13 let vězení by měl obžalovaný po skončení trestu ještě minimálně dva roky zůstat v ústavní sexuologické péči. Soud mu také nařídil zaplatit 1 milion 300 tisíc korun jako nemajetkovou újmu dětem, respektive jejich rodinám.

Původně mu podle obžaloby hrozilo 5 až 12 let vězení, státní zástupkyně mu ale 4. dubna v závěrečné řeči navrhla trest mimořádně nad horní hranicí sazby, a to 15 let. Důvodem podle ní bylo to, že muž byl za znásilnění dětí už v minulosti dvakrát odsouzený a úmyslně porušoval sexuologickou léčbu, kterou měl soudně nařízenou po propuštění z věznice.

Třiatřicetiletý pachatel měl pohlavně zneužít šest dívek a jednoho chlapce; čtyři z nich jsou sourozenci. Muž měl děti podle spisu zneužívat a fotit v nevhodných polohách, zatímco je hlídal svému příbuznému. Jedno dítě měl zneužít na táboře, který pořádal; působí jako předseda libereckého spolku Děti ráje železnice.

Obžalovaný se přiznal, že měl pohlavní styk s jednou dívkou a u několika dalších se o to pokusil. Kromě znásilnění a zneužití je obžalovaný také z toho, že si děti fotil a shromažďoval jejich snímky se sexuálním podtextem. On sám na závěr jednání vyjádřil lítost a požádal soud o to, aby mu odpustil peněžitý trest.

Verdikt ze 4. dubna 2023 zatím není pravomocný. Obžalovaný, státní zástupkyně i rodiny dětí si nechali lhůtu na případné odvolání. Pokud ji někdo z nich využije, bude se případem zabývat Vrchní soud v Praze.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související