Ředitelství silnic a dálnic je odpovědné za smrt řidiče cisterny, na jehož auto v roce 2017 u Jestřebí spadl strom

26. leden 2023 09:51

Liberecký Krajský soud 25. ledna 2023 rozhodoval v případu žaloby na Ředitelství silnic a dálnic. To čelilo obžalobě za pád stromu na auto, při kterém zemřel řidič. Jednání sledovala redaktorka Eva Malá.

Odvolací Krajský soud v Liberci rozhodl o tom, že Ředitelství silnic a dálnic je odpovědné za smrt řidiče cisterny, na jehož auto v roce 2017 u Jestřebí na Českolipsku spadl strom. Soud organizaci uznal vinnou z usmrcení z nedbalosti, stejně, jako v roce 2022 Okresní soud v České Lípě.

Soud dospěl, stejně jako prvoinstanční Okresní soud v České Lípě, k závěru, že příspěvková organizace státu zanedbala údržbu. Neodstranila stromy, které měla podle znaleckých posudků pokácet.

O špatném stavu stromu, který spadl na cisternu a způsobil úmrtí řidiče, ředitelství vědělo čtyři roky před tragickou nehodou, tedy od roku 2013. Druhý posudek byl z roku 2016.

„Došlo k trestněprávnímu jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin usmrcení z nedbalosti. Souviselo to s tím, že společnost (ŘSD) neodstranila stromy, které byly určeny znalcem k pokácení. V roce 2017 pak došlo k pádu jednoho z těch stromů na vozidlo poškozeného,“ vysvětlil důvody rozsudku předseda senátu Roman Buchal.

Krajský soud organizaci, shodně s prvoinstančním, vyměřil peněžitý trest ve výši 1 milionu korun. Musí také na své náklady zveřejnit rozhodnutí o vině a trestu do dvou měsíců ve dvou celostátních denících.

Manželce a dceři zemřelého řidiče liberecký soud přiznal nižší částku odškodnění. Zatímco soud v České Lípě státní organizaci uložil zaplatit 2,5 milionu korun jako nemajetkovou újmu, odvolací soud to snížil na zhruba 1 milión 300 tisíc korun.

Předseda senátu Roman Buchal to zdůvodnil tím, že výše stanovená okresním soudem neodpovídala judikatuře Nejvyššího soudu. Ředitelství silnic a dálnic musí pozůstalým také vyplatit zhruba 50 000 korun za náklady spojené s pohřbem a přes 200 000 korun firmě, které patřilo auto poškozené při dopravní nehodě.

Nikdo z Ředitelství silnic a dálnic u soudu 25. ledna 2023 nebyl. Byl tam pouze obhájce, který se vyjádřil v tom smyslu, že podá případné dovolání k Nejvyššímu soudu, pokud to bude přání klienta.

Podle mluvčího ředitelství Jana Rýdla vedení nesdílí se soudem právní názor. Vyčká doručení rozsudku v písemné podobě a zváží případný opravný prostředek. Rýdl zároveň sdělil, že Ředitelství silnic a dálnic se jako správce silnic první třídy snaží, aby se nic takového podruhé nestalo.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související