Vyšetřovatelé stíhají 15 dozorců za napadání odsouzených ve věznici v Rýnovicích

21. květen 2021 15:40

Generální inspekce bezpečnostních sborů stíhá 15 dozorců z věznice Rýnovice kvůli údajnému napadání odsouzených. Potvrdila to mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Dozorci podle vyšetřovatelů odsouzené slovně i fyzicky trestali v období zhruba od loňského února do letošního ledna.

 „Na základě detailního a značně obsáhlého prověřování bylo do současné doby zahájeno trestní stíhání proti patnácti příslušníkům,“ řekla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

„Příslušníci Vězeňské služby České republiky zařazení ve Věznici Rýnovice měli trestat v rámci své služby na uzavřeném oddílu věznice odsouzené, a to jak verbálně, tak fyzicky. V probíhajícím prověřování dokumentujeme i starší případy před únorem 2020,“ doplnila  Nguyenová. K fyzickému násilí měli sáhnout ve chvíli, kdy měl vězeň opakovaný požadavek skrz takzvanou komunikační „hlásku“, tedy zařízení, pomocí kterého komunikují vězni z cel s dozorci.

Zároveň měli dozorci zneužívat závislosti vězňů a spoléhat na to, že by jejich výpověď neměla takovou hodnotu s ohledem na to, že mají trestní minulost.

Informaci potvrdila Českému rozhlasu i mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová s tím, že možné nezákonné jednání odhalila právě jejich instituce. „Prvotní informace o možném nezákonném jednání několika příslušníků odhalil náš vnitřní kontrolní systém. Tyto poznatky byly následně podstoupeny Generální inspekci bezpečnostních sborů k dalšímu šetření,“ řekla.

Nadále v práci

Dozorci ale i nadále zůstávají v práci. Věznice Rýnovice totiž zatím neshledala důvod pro jejich postavení mimo službu. „Ctíme presumpci neviny. S generální inspekcí jsme konzultovali možnost postavení příslušníků mimo službu. Věznice ale důvody neshledala,“ přiblížila Prunerová.

Všichni podezřelí dozorci pracovali na oddělení výkonu kázeňských trestů, kam jsou vězni zavíráni po porušení některých vězeňských pravidel. 

Některým příslušníkům vězeňské služby hrozí tří až desetiletý pobyt za mřížemi. „Na základě detailního a značně obsáhlého prověřování bylo do současné doby zahájeno trestní stíhání zejména pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby spáchané ve formě přímého pachatelství, ve spolupachatelství či v některé z forem trestní součinnosti,“ doplnila generální inspekce.

Tím ale výčet protiprávního jednání v rýnovické věznici nekončí. Generální inspekce objevila dalších 31 jednání, která předala ke kázeňskému projednání. Do nich bylo zapojeno dalších 14 dozorců, čtyři odsouzení a jeden vychovatel.

Čeho se dopustili? Podle inspekce šlo o různé formy lehčího porušení povinnosti: nedostatečné střežení problémových vězňů, nesprávně prováděné osobní prohlídky, tolerování kázeňských přestupků páchaných ze strany vězňů, tolerování porušení zákazů nebo zneužívání komunikační hlásky.

autoři: Jiří Jelínek , Miroslav Holubec , vtk , apa , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio