Soud žádost vraha Biedermana z kolínského gangu o podmínečné propuštění zamítl. Doživotí si odpykává v Rýnovicích

3. červen 2022 14:29

Jablonecký okresní soud rozhodoval v pátek 3. června 2022 o podmínečném propuštění Oty Biedermana z vězení. Jednání o pětinásobném vrahu a členu takzvaného kolínského gangu sledovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Okresní soud v Jablonci nad Nisou 3. června zamítl žádost o podmínečné propuštění Oty Biedermana. Za pětinásobnou nájemnou vraždu si odpykává trest ve věznici v Rýnovicích. Na doživotí byl v případu takzvaného kolínského gangu odsouzený v roce 1999.

Soudní senát zdůvodnil zamítnutí propuštění Biedermana tím, že splnil pouze jednu ze tří podmínek, které stanovuje zákon, a to, že si z doživotního trestu odpykal už přes 20 let. Podle soudu není jisté, že se jeho chování změnilo natolik, aby mohl vést na svobodě řádný život, a také, že není možné vyloučit, že by se v budoucnu nedopustil další trestné činnosti.

„Okresní soud zamítl žádost odsouzeného k podmíněnému propuštění, dospěl k závěru, že zákonné podmínky pro podmíněné propuštění splněny nebyly. Soud při tomto rozhodování vyšel ze závěrů znaleckých posudků z oboru psychiatrie a psychologie, a také ze zprávy věznice o dosavadním průběhu výkonu trestu,“ vysvětlil mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř.

S propuštěním Oty Biedermana nesouhlasil ani státní zástupce Jaroslav Kodejš. „Ve shodě s tím, jak soud následně rozhodl, jsem navrhoval, aby bylo zamítnuto a aby žádosti odsouzeného nebylo vyhověno. Mám za to, že jednak ze strany věznice Rýnovice jsou k jeho osobě četné negativní poznatky, a zároveň nelze predikovat řádné vedení života na svobodě, neboť, jak vyplývá ze znaleckých posudků, míra recidivy je poměrně vysoká. Odsouzený trpí poruchou osobnosti, má tendence ospravedlňovat své jednání a bagatelizovat tu trestnou činnost,“ popsal.

Možnost se před soudem vyjádřit měl i Oto Biederman, ale pouze videohovorem z věznice, kde s ním byl i jeho obhájce. Odvolával se zejména na svoji nemoc. Trpí roztroušenou sklerózou a má uznaný 1. stupeň invalidity. Podle něj se jeho stav zhoršil a požádal o uznání 2. stupně invalidity.

Biederman požadoval po soudu další odborný posudek od neurologa. Předsedkyně senátu Alena Štěpánová to ale zamítla s tím, že by v rozhodování neměl váhu. Řekl také, že si během výkonu trestu našetřil 20 000 korun a že by v případě podmínečného propuštění mohl pobývat u své matky.

Oto Biederman a kolínský gang

Gang nájemných vrahů kriminalisté odhalili v roce 1996. Tehdy Biederman spolu s dalším mužem ubodal v hotelovém pokoji ve Valašském Meziříčí tamního podnikatele. Později policisté odhalili sérii čtyř dalších vražd ve středních Čechách.

Oto Biederman a vyšetřovatel Luboš Valerián při rekonstrukci

První se stala v roce 1993 v pražském obchodním domě Krone, kde gang brutálně ubodal vrátného a ukradl tři miliony korun. Gang má na svědomí i vraždu pracovníka čerpací stanice z Prahy 9, jehož Biederman zastřelil, a vraždy dvou dalších mužů. Jednoho z nich zavraždili proto, že chtěli z jeho domu odnést trezor s penězi. Druhého zastřelili, protože zdědil pozemky, které chtěli pachatelé získat.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související