V Liberci vznikají nezašpinitelné zástěry. Sen každého kuchaře je z nanomateriálu

18. červenec 2024 13:40

Zástěry nerozeznatelné od běžných plátěných vyrábí Zuzana Válková. Uvést nápad do praxe jí pomohl liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink.

Zástěra, která se neušpiní a steče po ní vše, čím se lze v kuchyni umazat, je snem snad každého profesionálního i amatérského kuchaře. Zuzana Válková z Liberce vyrábí přesně takové z nanomateriálu.

Původně její dílna šila designové zástěry a nápad na ty neušpinitelné se zrodil zhruba před rokem a půl. Pomohly jí služby libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink. Ten nabízí spolupráci lidem, kteří často mají dobrý nápad, ale s podnikáním si sami nevědí rady.

Když se na látku vylije voda, nevsákne se

„Není to z nanovláken, je to nanoúprava skrytá mezi vlákny, ty zástěry jsou po tom hydrofobní, nešpinivý, oleofobní, ale není to nanovlákno,“ vysvětluje autorka konceptu a majitelka firmy Zuzana Válková.

Materiál není k rozeznání od klasického plátna na zástěry. Když se na něj vylije voda, shlukne se do malých kaluží, které se nevsakují. Materiál si Zuzana Válková nechává vyrábět.

Na nápad ji přivedl kolega Antonín z podnikatelského inkubátoru Lipo.ink. Říkal jí „Přemýšlejte o tom, jak na konkurenci. Čím budete lepší, než ostatní, kdo šijou zástěry?“

„To vidíme poměrně často, to je důvod, proč existujeme. My pomůžeme pochopit takovou malou násobilku. Komu vyřeším jaký problém, v čem je moje řešení lepší než konkurence a kdo mi za co zaplatí,“ doplňuje Philip Roden, ředitel Lipo.ink.

Organizace pomáhá nejen začínajícím podnikatelům. „Podpoříme i už zavedené firmy. Naším úkolem je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v Libereckém kraji,“ říká.

Za necelých 7 let existence Lipo.ink pomohlo zhruba 900 podnikatelům v různých programech.

Poslechněte si reportáž redaktora Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související