Kam za krásou lidové architektury? Náš reportér navštívil libereckého modeláře

Téměř čtyři desítky modelů stavení lidové architektury už postavil Josef Licehamer z Liberce, který se tomuto koníčku začal věnovat až v důchodu. Na návštěvu do panelového domu k Licehamerovým vás zavede redaktor Jaroslav Hoření.

Amatérský modelář Josef Licehamer z libereckého Pilínkova se v důchodu rozhodně nenudí. Už od roku 2009 se věnuje přesným zmenšeninám stavení lidové architektury v měřítku 1:72.

Model statku z 18. století v Luhově a jeho obrazová předloha

Statky a chalupy jsou propracované do nejmenších detailů a zachycují i dobový život. Vyrobil jich už třicet devět. „Teď mě inspiroval pohled od Josefa Václava Schejbala. Má to být z druhé poloviny osmnáctého století areál statku v Luhově u Vlčetína,“ přiblížil modelář své poslední dílo.

Čtěte také

Na své modely používá Josef Licehamer různé materiály. Slámu na střechu například vyrobil z instalatérského konopí, šindel je z balzy. Dále používá také kartony různé síly, některé části pak vyřezává z hranolků smrku. Své stavby také doplňuje detaily a oživuje figurkami. Jedno větší stavení zabere Josefu Licehamerovi kolem půl roku.

A kde můžou lidé modely stavení lidové architektury vidět? Například jeden model je vystaven v Kittelově domě, v Severočeském muzeu pak zájemci uvidí model nejstarší liberecké stavby. Tou je chalupa ve čtvrti Františkov. Obě instituce jsou teď ale kvůli koronaviru zavřené.

Spustit audio

Související