Staré roubenky, mlýny i statky pozvolna mizí. Jejich krásu zachycuje modelář z Liberce

16. květen 2020

Amatérský modelář Josef Licehamer z libereckého Pilínkova už přes 10 let staví přesné zmenšeniny stavení lidové architektury. Statky a roubenky jsou propracované do nejmenších detailů a zachycují také dobový život.

Na modelech Josefa Licehamera tak nechybí například hromádka dříví, koza na řezání dřeva, hrábě, studny, lidé při práci nebo třeba hospodářská zvířata. Zmenšeniny konkrétních historických staveb začal liberecký modelář stavět až v důchodu, ve svých 69 letech. Mnohé z domů, které ztvárnil jako miniaturu, už dávno nestojí.

„Dal jsem se do toho v roce 2009, právě z toho důvodu, že to mizí. A taky proto, že mě ty chalupy celý život bavily,“ zavzpomínal na své počátky stavitele miniatur venkovských stavení Josef Licehamer. Velkých modelů postavil za více než 10 let 38, menší stavby ani spočítané nemá.

Model od Josefa Licehamera z Liberce

Všechny jeho modely vznikají z hranolků 3x3 milimetry a 2x2 milimetry. Většinu z nich staví v měřítku 1:72, ale má i stavby v měřítku 1:35 nebo 1:48.  „Denně jsem na tom strávil 4 až 5 hodin, ale taky 10. Podle velikosti stavení. Například Dlaskův statek mi dal asi 350 hodin,“ popsal Josef Licehamer.

Model nejstaršího domu v Liberci, roubenky ve Františkově

Nejprve stavěl podle fotografií nebo kreseb, později ale začal spolupracovat s Národním památkovým ústavem v Liberci. Odtamtud dostal k některým objektům podrobnější podklady. Pokud dům, jehož zmenšeninu plánuje postavit, ještě stojí, zajede se na něj také podívat. O svém koníčku a jednotlivých stavbách si vede i záznamy.

Detail brány Dlaskova statku. Celý model můžete vidět právě na Dlaskově statku

Model Dlaskova statku můžete vidět právě na Dlaskově statku. Další zmenšeniny se občas objeví na některé z výstav. Fanoušci roubenek i modelaření tak zatím můžou jen doufat, že se miniskanzen Josefa Licehamera někdy někde dočká vlastní stále expozice.

Spustit audio

Související