Půda domu v Liberci, určeného k demolici, skrývala poklad

22. květen 2020

Archeologové prozkoumali dům v liberecké Kristiánově ulici, který má ustoupit stavbě nového nemocničního pavilonu. Co tam objevili?

Historický dům v Kristiánově ulici v Liberci už brzy čeká demolice. Na jeho místě totiž bude stát nový nemocniční pavilon. Archeologové v něm našli řadu cenných věcí, například úřední záznamy firmy z konce 19. století, hlavičkové papíry, klíče a také skleněné nádoby na pomády na vlasy.

Poklad z půdy domu v Kristiánově ulici v Liberci

Archeolog Petr Brestovanský i náměstek primátora Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj, kteří se prohledávání domu účastnili, nález označili za jedinečný. Pod podlahou na půdě se našlo celkem 10 knih obchodní korespondence firmy Wenzel Ginzel ve velmi dobrém stavu, zachycují 10 let její existence od roku 1890, každá z knih o tisíci stranách za jeden kalendářní rok.  Společnost obchodovala s vlnou.

Každá kniha zachycuje jeden kalendářní rok a má 1 000 stran

I když papír je velmi slabý, nebyl shnilý, promočený ani prokousaný od škůdců. Písmo je na každé jednotlivé stránce vidět, a jak potvrdil Petr Brestovanský, rozluštění textu, díky dobrému stavu knih, bude trvat zhruba měsíc. Rozluštěním těchto knih jsou restaurátoři schopní zjistit obchodní život firmy v tom daném roce; tedy co dělala, kam vyvážela, jaké měla potíže, jaké měla reklamace nebo jaké měla obchodní úspěchy. Firma obchodovala s ovčí vlnou. Každá kniha zvaná Copir-buch zachycuje jeden kalendářní rok a má 1 000 stran.

Půda vydala nejen knihy

Našla se i spousta artefaktů, například zdobně kovaná olovnice z doby, kdy se dům stavěl, historické klíče a také další zbytky korespondence. Velmi překvapivým nálezem byly hlavičkové papíry firmy. Náměstka primátora Jiřího Šolce zaujalo, že na konci 19. století stačilo pouze doplnit datum perem a že je na nich uvedeno číslo bankovního konta a telefon. V domě archeologové nalezli i věci denní potřeby. Například skleněné nádoby na pomádu na vlasy, prázdné láhve, tři kachle z kachlových kamen a také 100 let starý zubní kartáček s nedobranou, už ztvrdlou pastou.

Archeologové plánují další průzkumy

Čtěte také

Jiří Šolc nechce místa, kam se s archeology chystá na průzkum, prozradit. Hlavně kvůli takzvaným „hledačům“, kteří místo aby svůj případný nález předali muzeu, tak ho prodají na burze. Petr Brestovanský potvrdil, že i když se potom taková věc získá, je pro historiky téměř bezcenná, protože ztratí kontinuitu s místem, kde původně ležela. Přesto o dvou dalších místech průzkumů víme. Už se něco našlo v domě v Orlí ulici, ze které ještě letos bude bytový dům pro sociálně slabé. Archeologové si hodně slibují i od průzkumu Liebiegova paláce, který se stavěl téměř před 150 lety.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související