Jiří Žák v OGL: Expozice o exportu českých zbraní na Blízký východ

Oblastní galerie v Liberci vystavuje díla laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého 2020 Jiřího Žáka. Ten se ve svých videoinstalacích věnuje problematice exportu českých zbraní na Blízký východ. Součástí výstavy jsou nejen fotografie a videoprojekce, ale také osmiúhelníkový stůl.   

Jiří Žák je absolventem  Akademie výtvarných umění v  Praze. Absolvoval stáže na UMPRUM, v Šalounově ateliéru a na Univerzitě umění a designu v Karlsruhe. Pracuje především s  pohyblivým obrazem a videoinstalacemi, ve kterých se zpravidla prolíná výzkumná složka s  poetickou linií a formou vyprávění.

Výtvarník Jiří Žák vystavuje v liberecké Oblastní galerii

Nová výstava v liberecké Oblastní galerii se věnuje vývozu českých zbraní na Blízký východ a kromě fotografií a videoprojekce je její součástí také osmiúhelníkový stůl. „Ten stůl je replikou jednacího stolu společnosti Omnipol, která byla tím velkým hráčem, jenž zprostředkoval ten dovoz zbraní. Mimo jiné. V popředí bylo budování ropných rafinerií v Sýrii, a dodávání různých technických vybavení,“ vysvětlila kurátorka výstavy Veronika Čechová.

S Jiřím Žákem v Oblastní galerii Liberec natáčel redaktor Tomáš Mařas.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související