Jak by Liberec mohl vypadat, kdyby se lidé nestarali o kulturu? Možnou odpověď dává unikátní výtvarné dílo

Desítky nápadů od obyvatel Liberce zapracovali tři výtvarníci do velkoformátového obrazu. Pracovali na něm v liberecké Oblastní galerii nepřetržitě 124 hodin. Obrazem chtějí umělci podpořit kandidaturu Liberce na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028.

Prázdnou kavárnu liberecké Oblastní galerie na 124 hodin obsadila trojice výtvarníků. Pracovali na obrazu, kterým chtějí podpořit snahu Liberce získat titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Členové výtvarné skupiny Nevzdělanci sbírali nápady od lidí a podle nich malovali velkoformátový obraz. Konečné dílo má rozměry 3 x 2,2 m a na umístění plátna bylo zapotřebí 3 malířských stojanů.

Výtvarnou skupinu Nevzdělanci tvoří umělci Václav Kovář, Jan Simandl a Adam Windsor. Lidé jim on-line posílali desítky nápadů, jak obraz vylepšit, ten se tak průběžně měnil. U příprav i u samotného průběhu vzniku obrazu byl redaktor Tomáš Mařas.

Jak dlouho trvaly přípravy na nevšední výtvarnou akci? Co znamená „brainstormpainting“? Jak má obraz na diváky působit? Měli jeho tvůrci čas odpočívat? A je možné si dílo prohlédnout?

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.