Je tu i kalendář roku 1942, ale žádný vzkaz o útoku na Heydricha, popisuje část sbírky vzpomínek na české výsadkáře její majitel

Skotské hry na Sychrově, to nejsou jen atletické disciplíny a dudácké kapely, ale i připomínka společné historie. Navštívili jsme výcvikový tábor českých výsadkářů, který byl za druhé světové války na skotské Vysočině.

Blížící se výročí podpisu Mnichovské dohody a následných událostí připomněly i Skotské hry na Sychrově. Spolek milovníků vojenské historie z Poděbrad tam představil část výcvikového tábora českých výsadkářů na skotské Vysočině.

Se zakladatelem spolku, Romanem Beránkem, který vzpomínky na české výsadkáře sbírá od svých 18 let, si povídala redaktorka Jana Švecová.

Jak Roman Beránek popsal, vystavovali na Sychrově v podstatě menší tábor anglické armády z 2. světové války, a expozici soustředili na výcvik československých výsadkových jednotek.

„Byli vybráni v podstatě ti vojáci, kteří se chtěli zúčastnit. Většina Čechoslováků chtěla bojovat proti Hitlerovi, protože samozřejmě nebyli spokojeni s tím, co se stalo, že jsme byli prodání, nechtěli vlast nechat napospas Hitlerovi. Vybraní muži, kteří se přihlásili první do kurzů, odcestovali do Skotska,“ vysvětlil, proč i tato výstava na Skotské hry na Sychrově patří.

„Udělali jsme tady výstavu zbraní té doby a uniforem, ale je tam i kalendář roku 1942, bohužel, díval jsem se na 27. května, žádný vzkaz o útoku na Heydricha tam není, takže to asi není ten správný kalendář,“ popsal.

„Jsou tam i rodokapsy, noviny, je tam ukázané i to, čemu se Čechoslováci věnovali po výcviku, pořádaly se fotbalové turnaje, boxovalo se, hrály se šipky jako anglicky sport, hrálo se na kytaru, zpívalo,“ dodal ještě.

Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související