Je to pro mě celé dětství, říká o táboru Severáčku i o sboru samotném jedna z jeho členek

14. červenec 2024

K dlouhé tradici libereckého pěveckého sboru Severáček patří už desítky let letní tábor u říčky Mohelky v Letařovicích u Českého Dubu. Navštívila ho i naše reportérka.

„Severáček byl založen manželi Uherkovými v roce 1958 a myslím si, že poprvé se sem jelo v roce 1962,“ nastínila sbormistryně Silva Langrová, od kdy jezdí děti ze sboru ke mlýnu do Letařovic.

„Máme budíček, máme rozcvičku, dokonce některé děti chodí ještě před budíčkem běhat, to je ale dobrovolné. A tradice, která nám zůstala po paní Uherkové, klub ranních otužilců. Takže ti chodí ráno do té studené Mohelky. A kupodivu pořád jsou děti, které to rády absolvují,“ přiblížila denní režim sbormistryně. Na táboře se ale děti věnují i hlavní činnosti sboru.

„Pak máme dopoledne zkoušku, to se zkouší buď dohromady, nebo v různých skupinkách. Oběd, polední klid, případně, když je potřeba, tak děti pomáhají škrábat brambory. Odpolední aktivity - letos máme celotáborovou hru,“ doplnila Silva Langrová, podle které je tábor kombinací volnočasových aktivit a zkoušek sborového zpěvu.

Čtěte také

„Je to především soustředění. Vlastně chystáme s dětmi novou sezónu, která bude nabitá. Máme krásné příležitosti ke koncertům a ten repertoár musíme připravit. Tady je to taková kuchyně, kde se to všechno vaří,“ zakončila sbormistryně.

Ke sboru i táboru mají někteří jeho členové velmi osobní vztah, jako třeba Kateřina Gebouská, která byla na táboře letos naposled. „Už jsem tady po sedmé a je to pro mě vlastně celé dětství. V Severáčku jsem celkově 11 let, a je to takové smutné, když vím, že už se to všechno chýlí ke konci. Najednou už nebudu s těmi lidmi, se kterými jsem vlastně vyrůstala.“

Spustit audio

Související