Jilemnické opakovačky aspirují na zápis do Guinessovy knihy rekordů jako nejčastěji bijící ručně natahované věžní hodiny

15. červenec 2024

Už 170 let zní Jilemnicí denně 1020 úderů na tři cimbály jilemnických věžních hodin. Původní hodinový stroj z roku 1842 nechal roku 1854 odstupující purkmistr Dominik Jerie doplnit unikátním odbíjecím strojem. Vydáme se hodiny natáhnout.

Oku turisty i místních lahodí v Jilemnici řada věcí, od zámku až po radnici na náměstí. Ale Jilemnice také zajímavě zní. A to díky radničním hodinám s opakovacím odbíjecím mechanismem. A ten v roce 2024 slaví 170. výročí. K hodinám a třem cimbálům, které tvoří unikát, se vydal redaktor Jaroslav Hoření s historikem Janem Luštincem.

„Samotný stroj pochází z roku 1842. Hodiny vznikly po velikém požáru města v roce 1838, zprovozněny byly v roce 1842 a jejich autorem je vynikající zdejší hodinář Pochop. Byla tady malá věžička, na ní byly hodiny umístěny. Měly pouze dva ciferníky a jednoduché odbíjení,“ říká emeritního ředitele Jilemnického muzea, historik Jan Luštinec.

„Přišel rok 1851, po pádu patrimoniálních úřadů, to znamená okamžik, kdy se město zcela oddělilo od někdejší šlechtické správy. Jilemničtí rozhodli, že si postaví velkou radnici a že si ji opatří věží, aby ukázali svou vlastní nezávislost. A hodiny byly přeneseny z věžičky, která bývala uprostřed hřebene, na věž,“ pokračuje historik.

Hodiny byly opatřeny čtyřmi ciferníky, ale ještě neodbíjely tolikrát. „Tady byl starostou Dominik Jerie za Bachova absolutismu. A byl to člověk velmi odvážný, protože odstoupil ze své funkce, ale aby dal najevo, že odstupuje na protest proti bachovskému absolutismu a že město velice miluje, tak se rozhodl, že k tomu stroji věnuje stroj opakovací. Tím z těch hodin učinil malý zázrak, na který jsme velice pyšní,“ dodává.

Jak jsou hodiny konstruovány, aby i ten, kdo se nedívá, věděl, kolik je hodin? Co hodinový stroj pohání? Kdo se o jilemnické hodiny stará? A jak je to se zápisem hodin do Guinessovy knihy rekordů? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související