Když mají na sedáku připevněnou láhev s vodou, na to jsem alergický, říká provozovatel ferraty

15. červenec 2024

Na ferratu Vodní Brána v Semilech jezdí ročně až 20 tisíc lidí. Skála a také ocelová lana jsou ale opotřebená a potřebují údržbu. Kdo a jak ji zajišťuje?

Redaktorka Johana Tománková natáčela na Vodní ferratě v Semilech

Jediná ferrata v Libereckém kraji čelí náporu turistů. Žulová skála odolává až dvaceti tisícům lidí ročně a kovové lano na jištění lezců je nutné čas od času opravit. Provozovatelé také zajišťují uvolněné kameny.

Problémy ale často působí zejména neukáznění amatérští horolezci. Opravit ocelové lano se vydala s průvodcem a také provozovatelem ferraty Vodní brána v Semilech Martinem Markem redaktorka Johana Tománková.

Před sezonou je potřeba trasu zkontrolovat a utáhnout, co je povolené, a také uklidit uvolněné kamínky. „Tak to prostě uklidíme, aby to na začátku sezóny si lidi neházeli na hlavu. Ono ale lezcům může spadnout cokoliv, foťák, zubní protéza, brýle. Často tady lítají mobily, lahve s vodou,“ popisuje Martin Marek.

„Na to jsem alergický, když lidi mají na sedáku připevněné lahve s vodou. Protože láhev s vodou, to je kilo vody. A když ti to z 50 metrů přilítne na hlavu, nebo na rameno, tak ti to rameno utrhne,“ dodává.

Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související