Jak se tvoří vitráže, i jak se opravují ty historické, o tom nám vyprávěl jejich restaurátor David Roskovec

Skládaná mozaika z čirých, různobarevných a často i malovaných malých skel v olověných páscích a v olověném obvodovém rámu - to jsou vitráže, kterým se věnuje restaurátor David Roskovec. Moderátora Pavla Kudrnu zasvětil do svého náročného a velmi tradičního řemesla.

K tomu se dostal zcela náhodou na konci studií na železnobrodské sklářské škole. „Čtvrťák byl poznamenanej takovým lehkým mrazením z maturity, a potom starostí, co vlastně budu po maturitě dělat. Když přišel třídní a oznámil nám, že pražská obnova památek shání do mladoboleslavského ateliéru, kde se dělají vitráže, tři kluky, tak to bylo vlastně vysvobození. Tři jsme se přihlásili a už v srpnu jsme měli rázítko zaměstnavatele," vzpomínal David Roskovec na krok, který v roce 1986 určil jeho budoucí profesní dráhu.

Svatá Ludmila a svatý Václav na vitráži od Alfonse Muchy ve Svatovítské katedrále

Od té doby se výrobě nových i opravám vitráží věnuje téměř neustále. Nových vitráží se ale v současnosti prý dělá málo, takže se v dílně Davida Roskovce věnují spíše restaurování těch historických. A těch je podle něj dost, vitráže totiž byly nejspíše prvními zasklenými okny.

„Tím, že nedokázali pravděpodobně vyrobit dostatečně velká skla do těch poměrně velikých okenních otvorů, tak potřebovali něčím překlenout ty spoje mezi těmi jednotlivými skly. A buď to to řešili nějakou dřevěnou příčkou, anebo právě tím olovem, které bylo dostatečně měkké a mohlo kopírovat tvary těch skel. A mohla se tam i kombinovat barevná skla, a to vnášelo mysticitu do toho církevního prostoru," přiblížil David Roskovec. Kromě středověkých oken v kostelích a chrámech byly vitráže populární například v secesi.

A o čem byla ještě ve studiu Českého rozhlasu Liberec řeč? Moderátor Pavel Kudrna se zeptal například na techniku tvorby nové vitráže. David Roskovec popsal i způsob, jak se restaurují historicky cenné vitráže včetně toho, jak je dostat z dané památky do restaurátorské dílny. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.