Severočeské muzeum v Liberci vloni zavedlo dobrovolné vstupné. Experiment se ujal, bude pokračovat

Liberecké Severočeské muzeum si po svém loňském otevření po rekonstrukci vyzkoušelo experiment s dobrovolným vstupným. To zatím v tuzemském muzejním prostředí není příliš obvyklé. Zpočátku se mělo jednat o vstřícné gesto návštěvníkům a mělo platit jen na pár týdnů.

Čtěte také

Experiment s dobrovolným vstupným se nakonec se experiment ujal. Muzeum se proto dohodlo s Libereckým krajem, jako zřizovatelem, na jeho prodloužení do konce letošního dubna. Modelu dobrovolného vstupného se ale muzeum s největší pravděpodobností bude držet i poté.

Podle ředitele muzea Jiřího Křížka je to jedna z možností, jak přilákat návštěvníky. „Je spousta lidí, kteří jsou, hlavně v době covidu, jsou finančně postižení. A to je velká skupina, která navíc v době uzavírání kulturních institucí a různých omezení, si odvyká chodit do muzeí. A my musíme vymýšlet, jak jít proti této tendenci,“ vysvětlil.

Jak lidé muzeu dobrovolným vstupným přispívají? Kde se liberečtí muzejníci k tomuto experimentu inspirovali? Platí všichni návštěvníci při příchodu? Co ještě nového v muzeu zavedli? Kolik už muzeum na dobrovolném vstupném utržilo? A povede se v tomto experimentu pokračovat? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související