Jak se daří „po koroně“ malým podnikům? Byli jsme i v pražírně kávy

12. červen 2020

Možná jste si i vy v době nouzového stavu chodili pro jídlo nebo kávu k okénku do restaurace nebo bistra. Podniky, které aspoň částečně fungovaly, jsou teď znovu otevřené a chválí si podporu svých zákazníků.

Čtěte také

Když přišlo v polovině března nařízení uzavřít všechny podniky, někteří živnostníci se obávali nejhoršího. Třeba majitelé bistra v Turnově nebo pražírny s kavárnou v Liberci mluvili o tom, že nouzový stav můžou přežít asi měsíc a pak začnou krachovat. Dnes, o čtvrt roku později, je jasné, že se černý scénář nenaplnil. A to přesto, že v době nouzového stavu klesly jejich tržby až o 90 %. Podniky jsou znovu otevřené a hosté přicházejí. Přežili nejen díky vládním kompenzacím, ale také díky solidaritě svých zákazníků.

Naše redaktorka navštívila Josefa Šámala, majitele turnovského bistra Puku, Martina Filouse, provozního jabloneckého pivovaru s restaurací Volt a libereckou pražírnu s kavárnou Nordbeans, kde ji majitel Karel Kozel nechal nahlídnout i do pražírny.

Optimismus je na místě, ne však přehnaný, shodují se podnikatelé v gastronomii, ještě není vyhráno. Je otázka, kolik lidí postupně poznamená ekonomický dopad krize a jak budou utrácet za jídlo a pití v následujících měsících nebo i letech.

autor: sas
Spustit audio

Související