Rozvoz jídla i kávy domů, obědy a koláče přes okénko. Jak se žije kavárníkům a restauratérům?

30. březen 2020

Otevřeno v běžném režimu mít nesmějí a tak se provozovatelé restauračních zařízení v Libereckém kraji snaží, jak se dá. Prodávají jídlo a kávu sebou, rozvážejí občerstvení domů a čekají, až tenhle stav skončí.

Čtěte také

Snaha majitelů kaváren, restaurací, bister a dalších drobných obchodů, které postihla nařízení vlády v nouzovém stavu, je hlavně nezkrachovat. Otevřeno mít nesmějí a tak se snaží alespoň o částečné zisky, jak se dá. Jídlo nebo kávu rozvážejí lidem domů, nabízejí i přes okénko a s nejistotou čekají, co karanténa s jejich byznysem udělá.

Naše redaktorka Šárka Škapiková zjišťovala, jaká je situace v Libereckém kraji. V Restauraci Pho Viet v Liberci je teď místo skleněných dveří karton a do něj vyříznuté okénko. Jídlo z okénka nabízí také bistro Puku v Turnově, které provozuje Josef Šámal.

Restaurace Pho Viet v Liberci, sice omezeně, ale funguje

Nouzové okénko už mají také kavárny, jedno takové je v liberecké pražírně Nordbens. Jak vysvětlil její majitel Karel Kozel, káva do kelímku je jen část produkce firmy. Pražírna také rozváží zrnkovou kávu, teď bez poštovného. Kávu zatím stále praží a plánují pražit i dál. Doufají, že bude pro koho, stále se totiž neví, jak dlouho budou kavárny a firmy zavřené.

Liberecká pražírna Nordbens nabízí kávu s sebou do kelímku

Přes improvizovaný pultík ve dveřích nabízí svoje výrobky také paní Alžběta Košková z turnovské Pekárny u Alžběty. Zatím velký ekonomický propad nezaznamenala, je prý běžné, že jeden člověk sem přijde nakoupit i pro deset lidí.

Spustit audio

Související