Na hrázi Bedřichovské přehrady opravují bezpečnostní přeliv. Turisté musí oklikou

Vodohospodáři pokračují v rekonstrukci hráze Bedřichovské přehrady v Jizerských horách. Na nejvýše položeném vodním díle v Česku teď kvůli opravě bezpečnostního přelivu, který zajišťuje bezpečný odtok přebytečné vody přes hráz, chybí část opěrné zdi.

„Bylo především potřeba zamezit protékání a prosakování vody do tělesa koruny hráze. Byli jsme proto nuceni ji odstranit a vybudovat ji nově, už s prvky novodobé hydroizolace,“ uvedl David Perčán, který jako zastupující hrázný na rekonstrukci dohlíží. Obří žulové kvádry, které stavbaři odstranili z hráze, teď leží poblíž rozebrané zdi. Jsou očíslované, protože po opravě bezpečnostního přelivu je opět vrátí na původní místo.

Dobový snímek z výstavby přehrady na Černé Nise

Když korunu hráze rozebírali, objevili tam dělníci staré kolejnice. „Vedla sem úzkokolejka a vlak sem vozil kameny na výstavbu hráze. Bylo to v letech 1902 až 1906, kdy se stavěla. Museli je dopravovat ze strany od domku hrázného až na druhou stranu. Vozili to rovnou přes tu hráz. Potom se s tím asi nedemontovali a nechali to tam jako výztuž,“ komentoval nečekaný nález David Perčán.

Naši reportérku po staveništi provázel zastupující hrázný David Perčán

Rozebraná hráz je samozřejmě nepřístupná pro veřejnost. Rekonstrukce měla původně skončit do konce letošní letní sezony, ale podle zastupujícího hrázného to vypadá, že se stavební práce protáhnou až do příštího roku. „Ten přeliv je náročný prvek. Lidé budou muset ještě vydržet, je potřeba to udělat pořádně, aby to sloužilo dalších sto let,“ dokončil Perčán.

Neprůchozí a neprůjezdná tak bude hráz Bedřichovské přehrady až do skončení prací. Provizorní náhradní cesta pro pěší vede kousek pod opravovanou hrází. Další a asi o čtyři kilometry delší variantou je trasa po turistických stezkách přes Závory.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související