Nesjíždějte řeky s nízkou hladinou vody. Ohrožujete tím vodní živočichy

4. červen 2020

Oddělení životního prostředí Libereckého kraje vydalo varování pro vodáky, aby v období sucha nesjížděli řeky s nízkou hladinou vody. Nevědomky totiž můžou ublížit velmi cenným živočichům.

Milovníkům vodní turistiky už začala sezona. V Libereckém kraji patří k řekám oblíbeným vodáky Jizera a Ploučnice. Většina z nich ale netuší, že pokud vyrazí na vodu v době, kdy klesá hladina, můžou ohrozit některé druhy říčních živočichů. Včetně chráněných ryb.

Na co si dát pozor?

Většina vodáků může ublížit rybám, ale i mihulím nebo vodnímu hmyzu a rostlinám už tím, že se řeku rozhodnou sjíždět v místech, kde není dostatek vody. Například tam přetahují lodě přes mělčinu. Dno plavidla totiž může živočichům ublížit. Často jde přitom o chráněné a cenné druhy. V době sucha a nízkého stavu vody v řece není dobré ani zastavovat u břehů a narážet do nich. Ani zbytečně takzvaně „hrabat“ pádlem o dno řeky na mělčinách. Oddělení ochrany přírody Libereckého kraje proto nyní vydalo doporučení, aby vodáci vždy pečlivě zvážili, na kterou řeku a kdy se vydají.

Kde zjistit aktuální stav vody?

Sjízdnost jednotlivých řek nejen u nás v kraji, ale na území celé republiky, vcelku detailně monitoruje například web www.raft.cz, který přebírá aktuální informace od Českého hydrometeorologického ústavu a správců vodních toků. Tam se můžeme podívat na konkrétní řeku a zhodnotit, zda je sjízdná celá, nebo pouze její část. K lepší orientaci při vyhledávání vhodných vodních toků jsou na webu také ikony, které kopírují barevné značení semaforu. Pokud je u řeky zelená, tak je ideálně sjízdná. Žlutá je ještě v limitu. A červená varuje před nedostatkem vody. Na takto označenou řeku nebo její část by vodáci neměli vůbec vyrazit.

autor: Tomáš Tesař
Spustit audio

Související