Jak to bylo dřív: Mikuláš chodil zásadně v předvečer svého svátku a vždycky všechno věděl

5. prosinec 2023

Jablka, čokoláda, bonbony, brambory a pár kousků uhlí. I takovou nadílku ještě před několika desetiletími dostávaly děti od čerta a Mikuláše. Několik vzpomínek a malé zamyšlení v komentáři Vladimíry Hamalové.

Čtěte také

„Záplava čertů a Mikulášů v ulicích měst je rok od roku dřív, než hlásí kalendář. Co já pamatuji, ten ‚můj‘ Mikuláš chodil zásadně v předvečer svého svátku a byl, stejně jako čert, jen jeden jediný, alespoň v rámci jednoho paneláku, kde se rodiče dětí vzájemně domluvili a, jak jsem později prohlédla, vybrali mezi sebou jednoho vysokého otce a jednoho menšího, co měl doma kožíšek po babičce, starou metlu a třeba řetěz od sklepa,“ zamýšlí se v mikulášském fejetonu komentátorka Českého rozhlasu Vladimíra Hamalová.

„Chodili zadarmo, dveře od dveří, a když jsme strachy zalezli pod stůl, stejně nás našli a pečlivě vypočítali všechny hříchy… Dětská tajemství se, bohužel, časem někam ztrácí, pak už na ně jen vzpomínáme,“ dodává.

Prozrazuje také, jak prohlédla tajemství paní sousedky Muchové a vzpomíná na snahu prezidenta Zápotockého vysvětlit dětem, že Ježíšek dospěl v dědu Mráze. Poslechněte si záznam.

autoři: Vladimíra Hamalová , reČRoL
Spustit audio

Související