Jablonec přijde o svou industriální dominantu, výtopnu bývalé teplárny budou bourat, včetně komína

11. květen 2021 08:37

Komín bývalé teplárenské výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou čeká demolice. Proč a na kdy je naplánovaná, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Podle mluvčí Jablonecké energetické Markéty Hozové se demolice komína chystá na léto 2021. Areál už převzala společnost, která ji zajistí, a čeká na demoliční výměr. V areálu začaly přípravné práce, dělníci odstraňují elektroinstalace a už zbourali zbývající dvě nádrže na mazut. Udělali to z bezpečnostních důvodů, protože začátkem roku začala jedna hořet.

Čtěte také

Komín, ale i celý areál výtopny se bude bourat, protože město už areál teplárny v této podobě nepotřebuje. „V letech 2015 a 2016 prošla revitalizací, nyní už se netopí přímo z areálu na Brandlu, ale z blokových kotelen, které jsou rozmístěné po městě. V tuto chvíli je areál prázdný a nepotřebný. Nová plocha bude přínosem pro město, může se rozšířit další průmyslová zóna,“ vysvětlila mluvčí Jablonecké teplárenské společnosti Markéta Hozová.

Rozloučení s dominantou města

Komín je jednou z dominant města. Lidé se s ním tedy budou moct alespoň symbolicky rozloučit. S provozovateli lezecké arény, která sídlí v bezprostřední blízkosti areálu výtopny už je to domluvené. Těsně před demolicí si zájemci na komín budou moct s jejich asistencí a samozřejmě na vlastní nebezpečí vylézt. Termín symbolické rozlučky se bude odvíjet od uvolňování vládních epidemických opatření.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související