V Jablonci nad Nisou plánují opravit 48 městských bytů, půjčí si na to 20 milionů

10. duben 2021 15:16

Na rekonstrukci 48 většinou malých bytů si Jablonec nad Nisou půjčí 20 milionů korun od Československé obchodní banky. V týdnu o tom na mimořádném jednání rozhodli jablonečtí zastupitelé.

„Město chce zrekonstruovat 48 vlastních bytů. Předpokládaná hodnota na opravu jedné bytové jednotky je cca 50 až 900 tisíc korun. K provedení oprav chceme využít hlavně drobné místní živnostníky, proto je pro jednotlivá výběrová řízení navržena forma uzavřené výzvy odeslané minimálně třem dodavatelům. K financování oprav bytů chceme využít současnou situaci, kdy jsou levné úvěry, a dá se předpokládat, že příjmy z nájmů pokryjí splátky úvěru,“ uvedl ekonomický náměstek Milan Kouřil z hnutí ANO.

Město oslovilo s žádostí o nabídku úvěru také Komerční banku a Českou spořitelnu, nabídka ČSOB byla ale nejvýhodnější. Úvěr s fixním úrokem 1,62 procenta chce radnice vyčerpat do konce letošního roku a splácet ho bude dalších deset let. Právě výše úroku byla důvodem, proč radnice v týdnu svolala mimořádné jednání. Kdyby čekala na řádné zasedání zastupitelstva 22. dubna, úrok by byl vyšší.

Byty ve vlastnictví Jablonce nad Nisou

  • celkový počet bytů ve vlastnictví města k 6. 4. 2021 je 799, obsazených je 689
  • k opravě s využitím úvěru je navrženo 48 bytů
  • nyní se k obsazení nabízí devět bytů v domech zvláštního určení a dva jsou připravované do výběrového řízení
  • v současnosti město opravuje 10 bytů

Zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou

Nový úvěr zadlužení města výrazně nezvýší. Na začátku letošního roku dlužil Jablonec 116 milionů korun, to je v přepočtu zhruba 2500 korun na obyvatele. Na konci roku by mělo zadlužení klesnout na 100 milionů, s novým úvěrem to bude 120 milionů.

autor: reČRoL | zdroje: Magistrát města Jablonec nad Nisou , ČTK
Spustit audio

Související