Levnější teplo a žádné parovody? V Jablonci začne další modernizace teplárenské sítě

16. březen 2016

V Jablonci nad Nisou začne na jaře druhá etapa přestavby centrální soustavy zásobování teplem. Místo velkého teplárenského objektu na Brandlu se mají vybudovat malé kotelny. Z Jablonce díky nové technologii centrálního zásobování teplem zmizí kilometry rozvodů a parovodů, které doposud hyzdily město.

Přestavba, která se bude letos týkat hlavně centra města a Žižkova vrchu, se neobejde bez menších omezení. „Budou se týkat hlavně chodníků v některých lokalitách, nebudou ale uzavřeny v jednu chvíli, ale v průběhu celého léta,“ říká Miloš Vele, předseda představenstva Jablonecké energetické a náměstek primátora z ODS.

Odstávky tepla a teplé vody by ale měly být krátké, slibuje Jablonecká energetická. „Hledáme technická řešení, abychom mohli na stávající síti dodávat až skoro do poslední minuty, a aby to vlastní připojení bylo v řádu dnů nebo jen hodin,“ říká Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické.

Obyvatelé Jablonce díky modernizaci teplárenské sítě v budoucnu ušetří za energie. V městských částech, kde už jsou nové kotelny postavené, se ceny za teplo snížily až o 20 %. Díky obnově soustavy také postupně zmizí parovody a nadzemní trubky, kterých je po městě zhruba 7 kilometrů.

autor: sas
Spustit audio