Jablonec nad Nisou letos asi nezahájí výstavbu dopravního terminálu

23. leden 2021 08:43

Dopravní terminál s podzemním parkovištěm v Jablonci nad Nisou se letos nejspíš stavět nezačne. Zastupitelům to na únorovém jednání doporučí jablonečtí radní. Důvodem je velké navýšení ceny projektu.

Zhotovitel dodal městu projektovou dokumentaci pro stavební povolení, které je nutné k podání žádosti o dotaci. „Součástí dokumentace je také aktualizovaný rozpočet, který se oproti předpokládaným nákladům na realizaci Terminálu VOD zvýšil o zhruba 236 milionů korun bez DPH na 380 milionů korun bez DPH, to je cca 460 milionů včetně DPH,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček zvolený za ODS.

Vizualizace budoucí podoby jabloneckého dopravního terminálu z ptačí perspektivy

Zvýšení ceny podle něj projektant zdůvodňuje meziročním razantním nárůstem cen stavebních prací a materiálů o cca 13-15 % meziročně, ale i naceněním výrazných požadavků správců a vlastníků inženýrských sítí v dané lokalitě a vlastníka vodního toku, kterým je Povodí Labe.

Harmonogram stavby navíc podle radních obsahuje tři vysoce rizikové lhůty. Těmi jsou doba podání žádosti o stavební povolení s vlastním vydáním pravomocného stavebního povolení, délka kontroly zadávací dokumentace na CRR a především pak délka výběrového řízení na zhotovitele stavby. Ta by měla zahrnovat i rezervu pro dotazy uchazečů, případná odvolání proti výběru zhotovitele, až po podání námitek na ÚHOS.

Vítězný návrh budoucí podoby dopravního terminálu v centru Jablonce nad Nisou

Nesplněním některé ze lhůt se může podle Petra Roubíčka negativně promítnout do už tak krátké lhůty pro realizaci a hrozí nesplnění podmínek termínu dokončení stravby. V takovém případě by město přišlo o zhruba dvousetmilionovou dotaci z evropských fondů.

„Neznamená to, že terminál nebude, připravuje se dál. Možná tam proběhnou nějaké úpravy, aby se třeba hledalo ještě o něco lacinější řešení, ale ta základní myšlenka tu zůstává. Směřujeme to k dalšímu plánovacímu období,“ uvedl jablonecký náměstek Roubíček.

autoři: sas , reČRoL | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související