Hromadná doprava v Libereckém kraji se vrací do běžného režimu

24. květen 2021 11:00

Od 24. května v Libereckém kraji znovu jezdí téměř všechny spoje hromadné dopravy. Loni část z nich hejtmanství zrušilo kvůli dopadům epidemie koronaviru. Jak bude provoz vypadat, shrnula Jana Švecová.

Čtěte také

Až na drobné výjimky se 24. května opět rozjely všechny vlakové a autobusové spoje v kraji, které dosud jezdily jen v prázdninovém režimu. A zhruba desítka linek zároveň mění jízdní řád. Jde hlavně o posilové spoje v pracovních dnech. Vrací se také turistická linka 250, která vozí cestující k hradu Bezděz.

Linek MHD se změna nijak výrazně nedotkne, protože tam už dopravci z velké části režim obnovili. Jediná výjimka platí v Liberci, kde dopravní podnik od 24. května obnovil tramvajovou linku číslo 5 do Vratislavic nad Nisou.

Co se neobnoví

Obnovovat se zatím nebudou některé ranní nebo dálkové autobusy. V pátek a v pondělí třeba nepojedou posily z Prahy na Horní Mísečky a do Harrachova. Dopravci zatím také neobnoví ranní a odpolední posilové linky 74 a 75 z Chrastavy do Bílého Kostela na Liberecku a zpět.

Vlakem i přes hranice

V běžném režimu se rozjíždí také většina železničních spojů vlaky v běžném režimu. Zatím se ale neobnovují noční víkendové linky o půl jedné ráno. Podle dopravců není důvod, noční život se v zemi ještě výrazně neobnovil. Změny nastanou znovu za pár týdnů s nástupem prázdninových jízdních řádů, v létě se znovu mění režim kvůli školákům. Potvrdil to i mluvčí společnosti Korid LK, která v kraji organizuje veřejnou dopravu, Jan Maxa: „Školní spoje, které jezdí v běžný školní den, pojedou do konce června. Potom školní spoje nepojedou, ale bude posílený provoz, který slouží turistice,“ upřesnil.

Už v lednu obnovily České dráhy vlakové spoje do Polska. Jezdí i vlaky Trilexu z Liberce do Drážďan, ale lidé by si před cestou do obou zemí měli zjistit aktuální podmínky, najdou je na stránkách ministerstva zahraničí.

V provozu zatím není mezinárodní autobusová linka číslo 691 z Hrádku nad Nisou přes Žitavu a Bogatyni přes Frýdlantský výběžek do polského lázeňského města Świeradów-Zdrój. Dopravci čekají, jak se bude vyvíjet epidemická situace v Německu a v Polsku. Rozjet by se mohla od začátku letních prázdnin.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související