24. květen: Studenti do škol, hosté do hotelů, diváci do divadel, sportovci na stadion i do haly

24. květen 2021 10:31

Do škol se 24. května díky rozvolnění protiepidemických opatření vracejí studenti. Můžeme také do divadel nebo na dovolenou do hotelů. Co dalšího vláda povolila, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Do škol se čtvrté květnové pondělí vracejí zbývající studenti středních škol; teoretickou výuku mohou obnovit i vysoké školy. Podmínkou jsou rozestupy 1,5 metru a testování. Naplno se rozbíhá také výuka na základních uměleckých školách. Skupiny do 10 děti nemusejí mít potvrzení o testu, ve větších třídách nad 10 dětí si musejí přinést čestné prohlášení o negativním testování ze školy. Formuláře najdou rodiče na webových stránkách škol.

Do hotelu nebo penzionu s testem

Ubytovací zařízení, tedy penziony a hotely, už mohou otevřít pro všechny hosty, bez omezení kapacity. Dosud se tam mohli lidé ubytovávat jen z pracovních důvodů. Hosté musí prokázat bezinfekčnost, a to negativními testy na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech. „U korporátní klientely, tedy u hostů, kteří mohli do hotelů už před rozvolněním, pozorujeme nárůst o zhruba 100 %. U ostatní klientely není zatím nárůst markantní, protože je to ještě krátká doba, co to vláda oznámila,“ řekl k zájmu lidí o ubytování majitel sítě hotelů Lukáš Pytloun:

Za kulturou

Čtěte také

Na venkovní akce může najednou až 1 000 návštěvníků, respektive sedících diváků a na akce se nesmí s jídlem ani s pitím. To je jedním z důvodů, proč se například hudební festival Benátská! přesouvá z letoška až na příští rok. Lidé už mohou také na koncerty a do divadel, kde jsou povinné jak negativní testy, tak respirátory. Otevírají se i některé vnitřní pavilony botanických a zoologických zahrad. Zoologická zahrada v Liberci například zatím nebude otevírat pavilon šelem, slonů a opic, kde by nebylo možné dodržet předepsaný počet návštěvníků.

K rozvolnění dochází i ve sportu, ve vnitřních sportovištích, tedy halách a tělocvičnách, může najednou cvičit 30 lidí místo dosavadních deseti. Zvyšuje se počet lidí ve skupině ze dvou na 12.

Od 24. května se také mohou na očkování registrovat lidé nad 35 let, od 26. května pak třicátníci.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související