Nemocnice v Libereckém kraji se vracejí k plánovaným operacím. Na některé budou pacienti muset čekat

Epidemie koronaviru v Česku je na ústupu. S úbytkem covidových pacientů se téměř všechny nemocnice v Libereckém kraji navrací k plánovaným operacím. Na některé ale budou pacienti muset čekat až rok. Více zjistila redaktorka Jana Pšeničková.

Čtěte také

Nejsložitější situaci mají v nemocnici v České Lípě, kde je aktuálně nejhorší epidemická situace z celého kraje. I tam už ale začínají s běžnými operacemi, zejména s akutními chirurgickými, jako je odstranění kýly, žlučníku, nebo slepého střeva. Horší je to podle generálního ředitele Pavla Marka s ortopedickými operacemi. „V tuhle chvíli máme před sebou asi dvouletou frontu, z hlediska kapacity nemocnice, kterou musíme uspokojit. Samozřejmě je tam spousta lidí, kteří nevýslovně trpí, takže se budeme snažit řešit ortopedické problémy, řešíme chirurgické problémy, akutní záležitosti ze dne na den,“ upřesnil.

V liberecké nemocnici se postupně vracejí především k těm operacím, kde se nečekají vážnější pooperační komplikace. Lůžka na jednotkách intenzivní péče stále z velké části potřebují pacienti s covidem nebo v postcovidové péči. Nejdéle se čeká na urologické operace, většinou rok, a na ortopedické operace, půl roku. Obdobné je to v nemocnici v Jablonci nad Nisou, kde operují na ortopedii, urologii, ORL a chirurgii. Nejdelší čekací doby jsou na ortopedii, a to až rok.

Čtěte také

Skluz mají také v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. „My jsme sice mohli operovat, ale nemohli jsme operovat žádné větší výkony, kde by pacient mohl skončit na jednotce intenzivní péče, protože ty byly obsazené pacienty s covid onemocněním. Takže jsme operovali jenom jednoduché lehké výkony a nahromadily se nám ty těžké,“ vysvětlila primářka ústavu Alena Schmoranzová. Pacienti teď na operaci ve Vysokém nad Jizerou čekají až půl roku.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související