Na kafe s testem: Přehled opatření, která je potřeba dodržet na zahrádkách restaurací a kaváren

19. květen 2021 13:06

Chystáte se, že jen co počasí dovolí, vyrazíte na některou z venkovních zahrádek? A víte, jaká opatření musíte splňovat? Přehled připravila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Od 17. května 2021 vláda povolila fungování venkovních zahrádek u restaurací. Podle ministerstva zdravotnictví můžeme na zahrádku restaurace s negativním testem na koronavirus, případně s dokladem, že jsme absolvovali očkování, nebo že jsme nemoc prodělali v průběhu posledních 90 dnů.

Testy

Testy by měly odpovídat pravidlům ministerstva zdravotnictví. To znamená, že člověk musí mít potvrzení z testovacího centra, které v případě antigenních testů nesmí být starší než 72 hodin, tedy tři dny, PCR test nesmí být starší než 7 dní. Další možností je potvrzení od zaměstnavatele, v případě, že se na pracovišti provádějí samotesty, a tou poslední je udělat si test na místě, restaurační zařízení ho ale neposkytne. Děti starší 6 let mohou mít potvrzení ze školy, mladší děti test nepotřebují.

Očkování: Stačí jedna dávka?

Pokud jsme očkováni pouze první dávkou vakcíny, budeme muset stále pro návštěvu restaurační terasy mít negativní test. Podle mluvčí liberecké krajské hygieny Zuzany Balašové musí mít člověk nejdříve 14 dní po druhé očkovací dávce, aby to případná kontrola uznala.

Kdo provádí kontrolu

Při vstupu na kulturní akce to musí být organizátoři. V restauračních zahrádkách nekontroluje potvrzení o testech, prodělané nemoci, nebo o dokončeném očkování obsluha, která spoléhá, že nařízení lidé dodržují a neohrozí tak personál, ani případné další hosty. Kontrolu může provádět hygiena, kterou může doprovázet policie. Ta také řeší případné podněty. Namátkové kontroly ale podle mluvčí krajských policistů Ivany Balákové provádět nebude.

Pokud restaurační zahrádku navštívíte, je potřeba, abyste dodrželi rozestupy 1,5 metru od sebe; u jednoho stolu tako mohou sedět jen čtyři lidé, pokud nejsou z jedné domácnosti.

Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za hnutí ANO by se vnitřní prostory restaurací měly otevřít v první polovině června. Restaurace by zatím mohly otevřít polovinu své kapacity, definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související