Hodně lásky a komunikace. Pořád to říkám, povídat si s dětmi, připomíná provozovatelka miniškolky Anežka Gregorová

2. listopad 2022

Pořad Setkání u mikrofonu přivítal ve svých řadách novou moderátorku, Veroniku Korytářovou, herečku libereckého Šaldova divadla a také čerstvou držitelku Thálie. Její první host ale nebyl z prostředí divadla; pozvala pedagožku Anežku Gregorovou, která v Liberci provozovala domácí miniškolku. Tématem taky byly děti a jejich výchova.

Dětí měli Anežka Gregorová s manželem v jejich školce, která stavěla na domácím prostředí a individuálním přístupu, většinou šest. Výjimečně přibrali sedmé dítě.

„Snažila jsem se, abych na každé to dítě měla čas. Brali jsme děti od dvou let. Vždycky byly dvě, nebo dvě a kousek, stejně staré. Nejmladší jsme měli třeba dvouleté, to se přibralo jedno. Už tam bylo třeba dvouleté, tříleté a tak, aby byly přibližně stejně staré. A nejstarší už byl předškolák,“ přiblížila koncept své miniškolky Anežka Gregorová.

Novou moderátorkou pořadu Setkání u mikrofonu je herečka Veronika Korytářová, napoprvé si pozvala Anežku Gregorovou, zakladatelku první domácí miniškolky v Liberci

Děti většinou vedli až ke škole, na kterou je svým působením připravovali. „Bylo to něco jako malotřídka, což byl velmi dobrý koncept, protože ty mladší se učily od těch starších. Pro nás výrazem toho, že dítě je sociálně vyspělé a může jít do školy, bylo to, že si taky všímal toho nejmladšího a třeba mu zavázal botičky. Děti totiž vždycky vzhlížejí k těm starším, těch mladších si tolik nevšímají, takže to byl takový výraz, že se na dítěti podepsala nějaká výchova, že už bylo sociálně zralé,“ doplnila učitelka.

A jaký byl v domácí školce hlavní výchovný přístup k dětem? Podle Anežky Gregorové to byla hlavně laskavost, zdravá strava a venkovní aktivity. Jejich snahou bylo, aby k nim děti chodily rády. „Hodně lásky, hodně se tomu dítěti věnovat, nechat ho vyjádřit a komunikace, komunikace. Pořád to říkám, povídat si s dětmi,“ dokončila Anežka Gregorová.

Kde našla Anežka Gregorová s manželem pro svou miniškolku inspiraci? Jak ji zakládali a jaké problémy s tím byly spojeny? A jaké jsou praktické rady a tipy na výchovu nejmenších dětí paní Gregorové? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.