Začal jsem od píky, zkušenosti jsem sbíral i v zahraničí, říká Marian Novotný. Teď řídí v Krkonoších dva hotely

Setkání se zajímavými osobnostmi, nejen z Libereckého kraje
V Setkání u mikrofonu jsme nahlédli do zákulisí cestovního ruchu v našich nejvyšších horách. Hostem Pavla Kudrny byl Marian Novotný, ředitel Orea Hotelu Sklář v Harrachově a Orea Hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Čtěte také
„Žiju na horách celý život, začal jsem od píky a dopracoval se až do ředitelského křesla. Špindlerův Mlýn nebo Krkonoše jsem opouštěl jenom na krátké časové úseky, řekněme rok, dva. Vždycky jsem šel třeba do zahraničí na zkušenou nebo jinam, abych nabral zkušenosti. Abyste byl úspěšný, potřebujete i zkušenost z jiných lokalit a z jiných hotelů,“ přiblížil vývoj své kariéry Marian Novotný.
„Byl jsem v Pálffy Paláci v Praze, byl jsem v Hiltonu v Berlíně, pracoval jsem v KK ve Vídni. Moje babička byla Němka, mluvil jsem obstojně německy. Dopad na člověka v zahraničí je tvrdý, silný. V podstatě jste cizinec, musíte prokázat svoje kvality, musíte poslouchat, musíte pracovat, ale naberete neskutečné zkušenosti,“ nastínil Novotný.
„Pražská gastronomie, pražská hospitalita, to byl obrovský skok. A ještě větší skok byl pak mezinárodní řetězec typu Hilton, který měl zase úplně jiná pravidla, jiné dopady. Ale musím říct, že se mi to hrozně líbilo,“ dodal ještě ke sbírání zkušeností.
„V té době jsem začínal na pozici barmana, číšníka, vypracoval jsem se ze základních pozic. Když vezmu tu zahraniční stáž, to bylo o tom, že vyfasujete úsek, ukážou vám ubytování, přicházíte do cizího prostředí a přichází takzvaná tvrdá realita. Jinými slovy, striktní a jasná pravidla, které sice jsou podobná Čechám, ale na druhou stranu máte v tom hotelovém mezinárodním řetězci jasně nastaveno, co smíte, nesmíte, co se děje, jaké jsou standardy a pojďme si říct úplně upřímně, v dobách ranných 90. let takové standardy v Čechách nebyly,“ doplnil vyprávění ze svých začátků Marian Novotný.
Jak své zkušenosti využil při vedení krkonošských hotelů? Jak je těžké řídit dva hotely zároveň? Je v oboru dostatek lidí? Liší se nějak jednotlivé sezóny? V čem spočívá moderní pohostinství? A umí se vcítit do role hosta? Poslechněte si záznam rozhovoru.
Související
-
V Libereckém kraji chybějí zaměstnanci v gastronomii a službách, většinou se nevrátili po covidu-19
Řada zaměstnanců se po epidemii koronaviru nevrátila do svého oboru. Personál postrádají například horské hotely a penziony z Libereckého kraje.
-
Do Harrachova kvůli novému zasněžovacímu systému přijela kontrola. Prohlídka ani nezačala
Je, nebo není nový zasněžovací systém ve skiareálu v Harrachově černou stavbou? To do krkonošského střediska přijela zjistit kontrola ze stavebního úřadu z Tanvaldu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.