Za své role v Šaldově divadle získali Thálie herečka Veronika Korytářová a operní pěvec Martin Bárta

Dvě divadelní ceny Thálie letos putovaly také do libereckého Divadla F. X. Šaldy. Za ztvárnění krále komiků v tamní inscenaci Burian byla v kategorii činohra oceněna Veronika Korytářová a za svůj výkon v roli Jaga v opeře Otello ji dostal barytonista Martin Bárta.

„Přijde mi úsměvné, že já, veskrze nevtipný člověk, jsem získala ocenění za ztvárnění života krále komiků,“ glosovala při převzetí skleněné plastiky v Národním divadle Veronika Korytářová. Vlastu Buriana ztvárnila na prknech Šaldova divadla pod vedením režiséra Tomáše Dianišky. Poprvé tak proměnila svou historicky druhou nominaci na Cenu Thálie.

Nejlepším operním zpěvákem byl vyhlášen barytonista Martin Bárta, který v Divadle F. X. Šaldy hraje Jaga v opeře Giuseppe Verdiho Otello. „Děkuji liberecké opeře, že mě přizvala k hostování na tomto geniálním díle a dovoluji si z tohoto místa poděkovat především panu režisérovi Oldřichu Křížovi, který vytvořil báječnou a životnou inscenaci,“ poděkoval při převzetí ceny pěvec Martin Bárta.

Své Thálie obdrželo v sobotu 8. října večer ještě 17 dalších umělců, mezi nimi například Boleslav Polívka za celoživotní mistrovství v oblasti alternativního divadla, režisér a scénárista Viktor Polesný za šíření divadelního umění v televizi nebo Martin Hilský za překlady Shakespearových děl. V 29. ročníku Cen Thálie se hodnotily výkony za období od 1. července 2020 – 30. června 2022, a to z důvodu koronavirové pandemie, kvůli které byla divadla uzavřena po většinu sezóny 2020 a 2021.

Spustit audio

Související