Herec Václav Helšus dostane čestné občanství Liberce

Libereckou radnici čeká dnes odpoledne slavnostní událost. Herec divadla F. X. Šaldy Václav Helšus obdrží čestné občanství. Krajské město mu jej udělí za mimořádné zásluhy o rozvoj města v oblasti umění.

Slavnostního udělení čestného občanství se zúčastní zástupci města a také libereckého divadla. Akce proběhne od pěti hodin odpoledne, ale bez účasti veřejnosti.

Známý liberecký filmový a divadelní herec v poslední době nezapomíná ani na rozhlas. V našem pořadu Kultura pod Ještědem čte z Knihy o Jizerských horách Miroslava Nevrlého.

Václav Helšus působil ve slavném Studiu Y, které vzniklo v Liberci, na konci 70. let ale přesídlilo do Prahy. Od začátku osmdesátých let působí v Divadle F. X. Šaldy s výjimkou dvou let. Od roku 1987 do roku 1989 hrál v Národním divadle v Praze. Herec se proslavil i ve filmu – známé jsou například jeho rola mistra Vichra z filmu Krakonoš a lyžníci, hrál i v Panelstory nebo v Kalamitě režisérky Věry Chytilové. V poslední době se představil třeba ve filmu Jana Švankmajera s názvem Přežít svůj život.

Nenechte si ujít 4. díl četby z Knihy o Jizerských horách

Poslech hudby, audia (ilustrační foto)

S režisérem Michalem Burešem a hercem Divadla F. X. Šaldy Václavem Helšusem  připravil Český rozhlas Liberec pro své posluchače patnáctidílnou četbu na pokračování z legendární Knihy o Jizerských horách. Kultovní, milovníky kraje takřka zbožňované dílo tak bude mít – vůbec poprvé v rozhlasové historii – zvukovou podobu. 

Rodák z Loun Václav Helšus přiznává, že Nevrlého kniha o okolní přírodě ho inspirovala i k vlastním výletům. Takto o tom mluvil v rozhovoru pro Český rozhlas Liberec: „Tady ty hory jsou zajímavé a hned mi bylo podezřelé, proč se jmenuje támhleto takhle a tamto onak, co se to tam tehdy stalo. Tak jsem se s tou knihou potkal. Nahodile jsem něco našel a pak jsem se o to začal zajímat.“

autor: jch
Spustit audio

Související