Malé divadlo uvádí premiéru Mysteria Buffa, v hlavní roli se představí Václav Helšus

Liberecké Malé divadlo uvádí premiéru světoznámého italského dramatika Daria Fo. Inscenace inspirované středověkým divadlem potulných komediantů Mysteria Buffa, je vybraná na míru Václavu Helšusovi, který letos oslaví sedmdesáté narozeniny. K sobě na jeviště si přizval Karolínu Baranovou – držitelku ceny za nejlepší ženský herecký výkon z letošního Festivalu smíchu v Pardubicích.

Z textů Mystérií liberecké divadlo zpracovalo Moralitu o slepci a kulhavém, Vzkříšení lazara, První Ježíškův zázrak, Vraždění neviňátek, Blázna a smrt a částečně je použit i text o Zrození potulného komedianta. „Nejbližší je mi Blázen a smrt, je to takové pěkné, vychází to z karetní hry, sám si tam, jako že to hrajeme čtyři. Na konci to mám vyhrát se smrtí, a najednou tu kartu nemám,“ říká herec Václav Helšus.

Mysteria Buffa na prknech libereckého Malého divadla

„Takový text, který de facto není napsaný jako divadelní text, ale v podstatě jako role a monology jedné postavy vyžaduje specifický přístup, protože divadlo leží pod tím textem a člověk to musí z toho textu vydolovat,“ říká k představení režisér Petr Palouš.

Premiéra Mysteria Buffa je v Malém divadle dnes v 19:00 hodin.

Mysteria Buffa libereckého Malého divadla
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio