Haló, to je pneuservis? Jak s čekacími lhůtami na přezutí „na zimní“ zamával první sníh

13. říjen 2021 16:54

„Nezlobte se, nestíhám.“ Tak zněla ve středu 13. října nejčastější odpověď z autoservisů v Libereckém kraji. Řidiči sice mají povinnost přezout si zimní pneumatiky od 1. listopadu, už teď ale pneuservisy čelí náporu.

Čtěte také

Lidé, kteří zatím s přezutím pneumatik vyčkávali, teď doslova zavalili pneuservisy telefonáty a e-maily. Nemá na to vliv jen blížící se listopad, ale i první sníh, který se už objevil na vrcholcích Krkonoš. Potvrdil to i Miroslav Novotný z pneuservisu v horské Jilemnici: Tady na horách lidi reagují hlavně na tohle (sníh), ani tak nedbají na předpisy, jako na počasí. Takže 14 dní, tři týdny dopředu,“ popsal.

Jak dlouho se v servisech čeká

Podle pneuservisů, které Český rozhlas oslovil, se na výměnu pneumatik čeká zpravidla dva až tři týdny. Například v pneuservisu Hnídek v Jablonci nad Nisou 13. října potvrdili nejbližší možné datum k objednání na 25. října, ale už během telefonátu naší redaktorky se zaplnil i tento termín. V českolipském servisu Na Ladech mají první volný termín 3. listopadu. Problémem není jen kapacita a obrovský počet zájemců, ale v některých servisech s napětím očekávají i váznoucí dodávky jak nových disků, tak i pneumatik.

Čtěte také

Zákon říká, že řidiči mají povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Na některých horských úsecích ukládá povinnost zimní výbavy navíc speciální značka, která platí buď celoročně, nebo s uvedením data platnosti. V Libereckém kraji je takto označená víc než desítka silnic druhé a třetí třídy v horských oblastech.

Silnice označené speciální značkou s povinností zimní výbavy:

II/294 Rokytnice - Rezek – Vítkovice
II/286 Vítkovice - Dolní Mísečky - Horní Mísečky
III/28620 Jestřabí v Krkonoších – Rezek
III/28624, 28626 Dolní Štěpanice - Benecko – Mrklov
III/0143 Buřany – Františkov
III/0144 Bratrouchov
III/0146 Stromkovice
III/29056 Paseky nad Jizerou
III/28623 Poniklá
III/28621 Víchovská Lhota
III/28620 Hrabačov - Křižlice
III/29019 Kořenov – Jizerka
III/29022 Josefův Důl – Hrabětice
III/29037 Karlov - Horní Maxov
II/290 Desná – Souš
III/29018 Dolní Kořenov – Horní Polubný
III/2904 Mníšek – Raspenava
II/290 Bílý Potok – Smědava

Zdroj: Liberecký kraj

Jaké povinnosti ohledně zimní výbavy platí v zahraničí

I v zemích, kam se někteří lidé už brzy vydají na lyže, tedy třeba v Rakousku, Itálii nebo ve Francii, platí povinnost povinné zimní výbavy, před cestou je dobré si zjistit podrobná pravidla. Pokud například v Rakousku zablokujete dopravu kvůli tomu, že nemáte zimní pneumatiky,nebo řetězy, hrozí vám podle BESIPu pokuta až 5 000 EUR. V zahraničí se povinnost zimní výbavy také vztahuje převážně k listopadu, ale například v italské oblasti Val d'Aosta musí být vozidla vybavena zimními pneumatikami už od 15. října.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související