Frýdlant je kastelánský vrchol, prozrazuje, čím ho hrad a zámek nalákal, Jiří Holub

Po svém nástupu v roce 2022 začal kastelán Jiří Holub na Frýdlantu se změnami a pokračuje v nich dál. O nich i dalších frýdlantských novinkách i tajemstvích, si s ním povídala moderátorka Iveta Kalátová.

Jiří Holub

„Frýdlant je takový kastelánský vrchol, kterého můžete jako kastelán dosáhnout, protože je velmi rozmanitý a pestrý,“ vysvětluje Jiří Holub, čím ho Frýdlant nalákal. Navíc oproti Hrubému Rohozci, kde byl kastelánem před nástupem na Frýdlant, má o něco volnější ruce při plánování oprav. „Naskočil jsem rovnou do rekonstrukcí renesanční fasády starého zámeckého křídla,“ zmiňuje jednu z nich.

Od začátku sezóny 2023 můžou návštěvníci na zámeckém okruhu obdivovat expozici, ve které tamní pokoje vypadají tak, jak byly v roce 1930. „Frýdlant musel mít za války i po ní štěstí na kastelána,“ mluví Jiří Holub o jednom z důvodů, proč se na Frýdlantu dochovalo tolik věcí.

Čtěte také

„Je skvělá sezóna. Ač bude někdo možná tvrdit něco jiného, já říkám, že je skvělá sezóna. Je to první rok po covidu, kdy se nám kompletně vrátili návštěvníci. Denně nám chodí až tisíc lidí,“ pochvaluje si kastelán. Přesto se i v hlavní sezóně najdou časy, kdy návštěvníků je jen pár. „Ty poslední prohlídky mezi čtvrtou a pátou hodinou už bývají prázdné,“ připouští.

Vrací se na Frýdlant potomci původních majitelů? Jak se nový kastelán představuje strašidlům? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Iveta Kalátová , Patrik Fišer
Spustit audio

Související